Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić: Rane izazvane sukobima 90-ih neće zacijeliti dok se zločinci ne kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rane izazvane sukobima tijekom 90-ih godina neće zacijeliti ako se počinitelji zločina ne kazne, ustvrdio je srbijanski predsjednik Boris Tadić za beogradski "Blic" od utorka, ističući da je u interesu Srbije i njenih građana da se osumnjičeni za najstrašnije zločine nađu pred sudom.

Upitan da komentira oslobađajuću presudu pred haškim sudom bivšem kosovskom vojnom i političkom čelniku Ramushu Haradinaju, legitimnost suda nakon takve presude i daljnju suradnju sa sudom u Haagu, Tadić je kazao da je pravo pitanje "je li u interesu Srbije i njenih građana da se osumnjičeni za najstrašnije zločine slobodno šeću ili je bolje da dobiju mogućnost na sudu se suočiti s optužbama i braniti se".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd: Tužitelj Brammertz razgovarao sa srbijanskim premijerom Cvetkovićem Slika nije dostupna BiH: Baza podataka o počiniteljima i žrtvama ratnih zločina

"Misli li itko da će se ikada zacijeliti rane u sukobima devedesetih ukoliko se zločinci ne kazne. I to svi koji su krivi, bez obzira na naciju kojoj pripadaju", rekao je Tadić.

"Odluka Tribunala u slučaju Haradinaja apsolutno je nepravična i Srbija to ima pravo kazati, ali bilo bi dobro da se političari suzdrže od emotivnih reakcija, jer ni u kakvim okolnostima interes građana Srbije ne smije biti ugrožen. Parole ne mogu biti zamjena za odgovornu državnu politiku", smatra Tadić.

Na pitanje misli li da se Haški sud više ne može navoditi kao prepreka za proces integracije Srbije u EU, Tadić je odgovorio kako bi bilo "za Srbiju mnogo korisnije i bolje da se ni Kosovo, a ni suradnja s Haagom, ne zloupotrebljavaju u predizbornoj retorici".

"Nije dobro davati olake izjave kako bi se dobio koji glas, a nemati odgovornost za posljedice izrečenog", kazao je srbijanski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje što misli o pozivu NATO-a Srbiji na intenziviranje dijaloga te treba li Srbija uopće prihvatiti takav poziv, Tadić je odgovorio da "Srbija treba unapređivati svoj status u programu 'Partnerstvo za mir' i kroz njega poboljšavati i svoj vojni potencijal i međunarodni položaj, kao ključni faktor mira i stabilnosti na Balkanu", a sve druge odluke, kada za to dođe vrijeme, donijeti će građani Srbije, čije je to demokratsko pravo koje im ne smije oduzimati nijedna stranka niti pojedinac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene