Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odustajanje Srbije od europskog puta doslovno znači odustajanje od Kosova, izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić u intervjuu za beogradski tabloid 'Press'.


'Približavanje Srbije Europskoj uniji jača našu zemlju na svaki
način. A samo jaka Srbija može zaštititi i svoj interes kada je Kosovo u pitanju. Odustajanje od europskog puta bukvalno je odustajanje od Kosova', naglasio je predsjednik Tadić, kojemu je europski put Srbije najvažnija točka u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 20. siječnja.

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze"

Tadić je ponovio da svojim ponovnim izborom za predsjednika Srbije nudi sigurnost da mladi nikada više neće 'u rat i pogibiju', te da njegov program građane 'ne uvodi u rizike i otklanja opasnost izolacije, neimaštine i sukoba'. 

>> Koštunica: 'Slanje misije na Kosovo znači ukidanje SSP-a'

'Ovo su odlučujući izbori. Srbija bira između puta i stranputice.
Moja politika je politika mira, prosperiteta, boljeg života, razvoja, sigurnosti, stabilnosti. To je put kojim ću nastaviti voditi Srbiju. Stranputica znači izolaciju koja za posljedicu ima neimaštinu, neizvjesnost, sukobe. Vjerujem da će građani ponovo podržati ovaj europski put Srbije, a kako se političari opredjeljuju, njihov je problem i time se neću baviti', kazao je Tadić.

Tadić nije želio komentirati činjenicu da su premijer Vojislav
Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije podržali kandidaturu Velimira Ilića, predsjednika Nove Srbije na predstojećim izborima.

Tadić je u intervjuu obećao 'nastavak jedinstvene državne politike u obrani državnog integriteta' i nastavak borbe za državne interese 'pravnim sredstvima, diplomatski, mirno i odgovorno', pri čemu lideri zemalja koje sudjeluju u traženju rješenja o budućem statusu Kosova moraju tom pitanju pristupiti odgovorno i bez prejudiciranja rješenja, jer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jedina institucija nadležna za pitanje statusa.