Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljeni kilometri

Svjetsko čudo nestaje jer ljudi kradu opeke za gradnju svojih kuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Degradaciji spomenika pridonosi i priljev gomila turista.

Kineski zid na najpoznatijem dijelu, podignutom pod carevima Ming, izgubio je gotovo 30 posto na duljini jer je opeka opljačkana za gradnju kuća, po službenoj studiji koju u ponedjeljak citira tisak.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Oko 2000 kilometara tako je nestalo, a gotovo 1200 kilometara u lošem je stanju, ocjenjuje Državna uprava za baštinu koja je ograničila svoje ispitivanje na segmentu dugom oko 9000 kilometara.

I priljev gomila turista pridonosi degradaciji spomenika, dodala je ta vladina agencija.

FOTO Otkrijte malo poznate stvari o epskim građevinama svijeta

"Stanovnici koji žive blizu Kineskog zida običavali su poslužiti se opekama za izgradnju svojih kuća, a dijelovi zida uništeni su zbog urbane ekspanzije i izgradnje cesta", rekao je Cheng Dalin, stručnjak povjerenstva za ispitivanje Kineskog zida, kojeg citira dnevnik Global Times.

Kineski zid nije u jednom dijelu nego se sastoji od niza dijelova podignutih u različitim razdobljima, već od III. stoljeća prije naše ere. Ako se računaju nestali dijelovi i oni nastali prirodnim reljefom, ukupna duljina procjenjuje se na 21.000 kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene