Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Degradaciji spomenika pridonosi i priljev gomila turista.


Kineski zid na najpoznatijem dijelu, podignutom pod carevima Ming, izgubio je gotovo 30 posto na duljini jer je opeka opljačkana za gradnju kuća, po službenoj studiji koju u ponedjeljak citira tisak.

Vezani članci Slika nije dostupna 10 destinacija koje morate posjetiti prije nego zauvijek nestanu! Slika nije dostupna Kineskom zidu prijeti urušavanje!

Oko 2000 kilometara tako je nestalo, a gotovo 1200 kilometara u lošem je stanju, ocjenjuje Državna uprava za baštinu koja je ograničila svoje ispitivanje na segmentu dugom oko 9000 kilometara.

I priljev gomila turista pridonosi degradaciji spomenika, dodala je ta vladina agencija.

FOTO Otkrijte malo poznate stvari o epskim građevinama svijeta

"Stanovnici koji žive blizu Kineskog zida običavali su poslužiti se opekama za izgradnju svojih kuća, a dijelovi zida uništeni su zbog urbane ekspanzije i izgradnje cesta", rekao je Cheng Dalin, stručnjak povjerenstva za ispitivanje Kineskog zida, kojeg citira dnevnik Global Times.

Kineski zid nije u jednom dijelu nego se sastoji od niza dijelova podignutih u različitim razdobljima, već od III. stoljeća prije naše ere. Ako se računaju nestali dijelovi i oni nastali prirodnim reljefom, ukupna duljina procjenjuje se na 21.000 kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook