Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da nije učinkovito reagirala na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, priopćivši da nije prepoznala rizike te bolesti u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, objavio je u petak britanski list The Guardian.


"Gotovo svi uključeni u operaciju odgovora na epidemiju nisu vidjeli ono očigledno", navodi se u nacrtu internog dokumenta WHO-a, prenosi Guardian.

Vezani članci Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Možda nikada neće biti "čudotvornog rješenja" za COVID-19: Trebaju li dojiti zaražene majke? Rad na cjepivu protiv koronavirusa Loše vijesti za sve koji se nadaju spasonosnom cjepivu: "Ostvarujemo dobar napredak, ali..."

Stručnjaci su trebali znati da konvencionalni način suzbijanja epidemije ebole neće djelovati u regiji s poroznim granicama i propalim sustavima zdravstvene zaštite, stoji u dokumentu.

U dokumentu se kritizira i sustav imenovanja dužnosnika WHO-a u Africi. Čelnici ureda WHO-a u afričkim zemljama dolaze na ta mjesta putem "politički motiviranih imenovanja" za koja je odgovoran regionalni direktor za Afriku Luis Sambo i koji ne odgovara šefici WHO-a u Ženevi Margaret Chan.

Predsjednik Svjetske banke: Gubimo bitku s ebolom

Peter Piot, ravnatelj Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, rekao je za The Guardian prošloga tjedna da je "ono što je trebao biti najjači regionalni ured WHO-a zbog ogromnog broja zdravstvenih izazova, u stvari tehnički najslabiji i pun politički imenovanih dužnosnika".

Američki državni tajnik John Kerry kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog davanja nedovoljne pomoći u borbi protiv ebole i pozvao je svjetske čelnike da pošalju novac, helikoptere i osnuju centre za liječenje.

"Ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere u borbi protiv sadašnje epidemije, tada će ebola imati potencijal da postane poput HIV-a ili polia i svi ćemo se boriti protiv nje desetljećima. Ne bi se trebali zavaravati, pobjeda u ovoj borbi bit će skupa, za nju će biti potrebno poduzimanje svih naših napora i neće biti bez rizika", istaknuo je Kerry. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook