Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna činjenica

Predsjednik Svjetske banke: Gubimo bitku s ebolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim ocijenio je u petak da zbog nedovoljne međunarodne solidarnosti "gubimo bitku" s virusom ebole.

"Gubimo bitku", rekao je na tiskovnoj konferenciji u sjedištu OECD-a u Parizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporavak Predsjednik Svjetske banke: Ekonomija zemalja u razvoju u 2013. će rasti! Slika nije dostupna Povijesni napredak U Južnoj Americi srednji stalež brojem dostigao siromašne

"Neke se zemlje brinu samo za svoje granice", što "jako zabrinjava", rekao je Kim, dodajući kako "još nismo postali svjesni da je solidarnost nužna" na međunarodnoj razini.

Ipak je pohvalio napore Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije.

Kako bi što više liječnika i medicinskog osoblja navela da odu pomoći u zapadnu Afriku, Europska unija je objavila da se sa SAD-om dogovorila o korištenju zrakoplova američkih kompanija opremljenih za prijevoz bolesnika u slučaju da se oni razbole od ebole.

Dogovor je dio mjera koje EU donosi ne bi li potaknuo veći broj zdravstvenih radnika iz Europe da idu u zemlje zapadne Afrike pogođene ebolom, uvjeravajući ih da će u slučaju zaraze biti brzo prevezeni u europske bolnice.

OBJAVLJEN VIDEO Liječnici u zaštitnoj opremi s 26-godišnjakinjom

State Department ima ekskluzivni ugovor s Phoenixom, jednom od mnogih kompanija koje mogu prevoziti oboljele od ebole. "Zahvaljujući ovom dogovoru možemo koristiti usluge Phoenixa za evakuaciju teških slučajeva ebole", rekao je David Sharrock, glasnogovornik Europske komisije. "Dogovor ne postavlja ograničenja u vezi s brojem letova i pacijenata", dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama želi "ostaviti otvorenu mogućnost" uvođenja zabrane putovanja kao dio američkih napora na suzbijanju ebole, ali trenutačno o tome ne razmišlja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

"Ako je u ovom času naša glavna zadaća zaštititi američku javnost, onda nećemo uvesti zabranu putovanja", rekao je Earnest, jer bi ona navela ljude koji žele putovati u Sjedinjene Države da "ne budu iskreni i ne priznaju kamo su ranije putovali".

Bijela kuća je objavila da zabrana putovanja i zabrana izdavanja viza u ovom času nije u najboljem interesu američkog naroda.

U cilju što brže proizvodnje lijekova protiv ebole, američki čelnici u zdravstvu zatražili su od triju laboratorija za napredna biološka istraživanja da im predaju plan proizvodnje eksperimentalnog lijeka ZMappa čije su zalihe na izmaku pošto ga je uzimao velik broj medicinskih radnika oboljelih u zapadnoj Africi.

Po priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije od petka, od hemoragijske groznice ebole dosad je umrlo 4.555 ljudi od 9.216 oboljelih u sedam zemalja (Liberija, Sijera Leone, Gvineja, Nigerija, Senegal, Španjolska i Sjedinjene Države). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene