Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gripa H1N1 dosegnula je vrhunac i sada jenjava posvuda u zapadnoj Europi, osim u Francuskoj, gdje i dalje napreduje, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Panedmijski virus usmrtio je 'najmanje 9.596 ljudi' u svijetu otkako se pojavio u ožujku-travnju, a 828 smrtnih slučajeva zabilježeno je u zadnjih tjedan dana (porast od 9,4 posto), po novom izvješću koje je WHO objavio u petak. Američki kontinent je i dalje najteže pogođen ovom bolešću, sa 6.131 žrtvom (+253 u zadnjih tjedan dana), ali bolest i dalje najviše napreduje u Europi, s 'najmanje' 1.242 mrtva, od kojih 324 u zadnjih tjedan dana (+35,29 posto). 'Osim Francuske, gdje gripa i dalje napreduje, bolest je dosegnula vrhunac i jenjava u većini istočnoeuropskih zemalja, među kojima u Belgiji, Islandu, Irskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Portugalu, Italiji i Njemačkoj', kaže ta organizacija, uz napomenu da je bolest 'umjereno pogodila zdravstveni sustav u Francuskoj'.

Vezani članci Slika nije dostupna Svaki peti čovjek na planetu bio je zaražen svinjskom gripom! Slika nije dostupna Povratak svinjske gripe, u Pekingu umrle dvije žene

>> Virus svinjske gripe mutirao, još je opasniji

'U sjevernoj Europi intenzitet širenja bolesti i dalje je pojačan, premda je gripa počela jenjati u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj', po statistici WHO-a. U srednjoj Europi, virus se i dalje širi u Albaniji, Češkoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Turskoj. WHO primjećuje da se gripa H1N1 nedavno opet razmahala u Hong Kongu i na Tajvanu, pošto je ondje već bila dosegnula vrhunac, a i dalje napreduje u Japanu. (Hina)