Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasniji od običnog?

Virus svinjske gripe mutirao, još je opasniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je Norveška otkrila mutaciju pandemijskog virusa gripe H1N1 u trima slučajevima, javile su svjetske agencije.

'Norveški institut za javno zdravstvo izvijestio je WHO da je u trima slučajevima zaraze virusom H1N1 otkrivena mutacija' koja bi mogla 'uzrokovati još opasniju bolest', zbog toga što dublje prodire u tkivo dišnih puteva, istaknuo je WHO u priopćenju, prenosi Associated Press.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije svih prognoza Virus svinjske gripe mutirao! Slika nije dostupna WHO potvrdio 80 umrlih U svijetu 10.000 zaraženih svinjskom gripom

'Virus je izoliran polazeći od prvih dvaju smrtnih ishoda pandemijske gripe u zemlji i od još jednog pacijenta koji je teško obolio od gripe', dodaje se u priopćenju. WHO ipak ističe da su norveški znanstvenici ispitali uzorke više od 70 pacijenata zaraženih H1N1 i da 'nisu utvrđeni drugi slučajevi mutacije'.

Procjenjuje se da je oko 680.000 Norvežana dosad zaraženo virusom H1N1, od kojih su 23 osobe umrle. Organizacija usto ocjenjuje da je virus, unatoč mutaciji, 'osjetljiv na antivirusne lijekove, oseltamivir i zanamivir' te da istraživanja pokazuju kako trenutačno raspoloživa cjepiva protiv pandemijske gripe 'pružaju zaštitu', piše France Presse.

>> Požega: Preminula sedma žrtva svinjske gripe

>> WHO: Smrti nisu povezane s cjepivom protiv H1N1

>> VIDEO: Na svinjskoj gripi okreću se milijarde dolara!

WHO ipak drži da je 'važnost ove mutacije' još teško predvidjeti zbog nedostatka informacija i ističe da mutacije virusa gripe uglavnom 'ne utječu na glavne značajke virusa i bolesti koju uzrokuje', navodi AFP.

Osim u Norveškoj, slučajevi mutacije virusa od travnja su otkriveni u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Ukrajini i u SAD-u, po priopćenju WHO-a. Po posljednjem izvješću WHO-a objavljenom u petak, u svijetu je od nove gripe dosad umrlo 6.750 ljudi, ili još petstotinjak (+8 posto) u zadnjih tjedan dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene