Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stvarno sam uzbuđena'

Svijet se priprema za doček, provjeravaju se i letne osobine konfeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem svijeta u tijeku su posljednje pripreme za doček Nove godine. Postavljaju se rakete za vatromete, spremaju konfeti, a među prvima u Novu će godinu ući Samoa.

Umjesto posljednji u Novu će godinu ući među prvima. Mala tihooceanska otočna država Samoa odlučila je pomaknuti datumsku granicu. Samoanci su zaspali u četvrtak, a probudili se u subotu. Petak, 30. prosinca 2011. jednostavno je izbrisan iz kalendara. Svoj potez vlasti opravdavaju ekonomskim razlozima. 'Mislim da je dobro što mijenjamo datum kako bismo zadovoljili potrebe u smislu ekonomskog razvoja', rekao je jedan Samoanac. 'Mislim da je to korisno za Samou ekonomski, politički i društveno', mišljenje je još jednog građanina.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj magnituda 4,1 Potres pogodio Tursku: "Prvo sam pomislio da mi se vrti u glavi" Smeće na gradskim ulicama nakon proslave Nove godine - 2 smeće posvuda FOTO Pogledajte kako su izgledale zagrebačke ulice nakon proslave Nove godine

Novi Zeland i Australija sve su važniji trgovinski partneri Samoe. Otočje je dosad za njima kasnilo gotovo cijeli dan. To je stvaralo zbrku i za iseljene stanovnike kojih je ondje više nego u domovini. A u najvećem australskom gradu Sydneyju gotovo je sve spremno za najluđu noć. Isprobavaju svjetlosni efekti i postavljaju se rakete za vatromet.

>> 2011. je bila njihova godina!

'Svijet je imao tešku godinu i mislim da je ovo jedinstven trenutak kada svi imaju priliku razmišljati optimistično', rekao je Marc Newson, režiser novogodišnjeg vatrometa. Jedan od najposjećenijih dočeka Nove godine na svijetu tradicionalno je onaj njujorški. Kako bi sve prošlo glatko, provjeravaju se čak i letne osobine konfeta. Na Times Squeru očekuje se oko milijun ljudi.

'Zadivljujuće. Na trenutak sam pomislila da sniježi. Uzbudljivo je znati da će biti tone konfeta na dočeku. Stvarno sam uzbuđena', rekla je Jessica Arroyo, stanovnica New Yorka. 'Moja je supruga uvijek htjela biti na Times Squareu na dočeku Nove godine i evo nas', rekao je John Adams, turist iz Australije. Veličanstven vatromet priprema se u brazilskom Rio de Janeiru. Ispred poznate plaže Copacabana već je 11 splavi s kojih će biti ispaljeno 24 tone raketa. Vatromet koji će milijune ljudi uvesti u Novu godinu potrajat će više od 16 minuta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene