Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč napretku koji je u zadnjih godinu dana postignut u suzbijanju ptičje gripe, svijet nije dovoljno pripremljen za pandemiju gripe u ljudi, ističe se u izvješću koje su danas u New Yorku objavili UN i Svjetska banka.


"I dalje postoji rizik od mutacije virusa (H5N1 ptičje gripe) u oblik koji se lako može prenijeti na čovjeka, što bi moglo uzrokovati pandemiju gripe" na svjetskoj razini, upozorava izvješće.

Vezani članci Slika nije dostupna Virus ptičje gripe ponovno se proširio Slika nije dostupna Ptičja gripa na peradarskoj farmi u Rumunjskoj

"Prijetnja pandemije natjerala je većinu vlada da usavrše svoje načine otkrivanja bolesti, nadzora i reakcije. No velik broj nacionalnih programa nije dovoljno operativan i koordinacija tih programa između pojedinih zemalja zahtijeva više pozornosti", piše u dokumentu.

"Patogeni prijenosnici postaju pokretljiviji zbog veće pokretljivosti ljudi i robe, kao i zbog promjena koje se događaju u ekosustavima", rekao je David Nabarro, koordinator za borbu s gripom u UN-u, koautor izvješća.

"Dugoročna sigurnost čovječanstva zahtijeva da se sve zemlje zajedno pripreme za sučeljavanje sa širenjem bolesti", dodaje se.

Međunarodna ministarska konferencija treba o tom pitanju raspravljati od 4. do 6. prosinca u New Delhiju.