Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slučajevi u švicarskoj

Identificirano više od 1000 slučajeva seksualnog zlostavljanja povezanih s Crkvom: "Pretpostavljamo da je mali postotak prijavljen"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Švicarskoj su identificirana 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Crkvom.

Švicarski povjesničari su identificirali najmanje 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Katoličkom Crkvom od sredine 20. stoljeća, priopćio je u utorak znanstveni tim Sveučilišta Zürich.

Do sada je identificirano 510 optuženih zlostavljača i 921 žrtva. Ovo je prvi puta da je neovisni istraživački tim proučio dokumente o seksualnom nasilju iz crkvenih arhiva u Švicarskoj.

"Slučajevi koje smo identificirali su nesumnjivo tek vrh ledenog brijega. Pretpostavljamo da je samo mali postotak slučajeva ikada prijavljen", rekle su povjesničarke Monika Dommann i Marietta Meier, voditeljice projekta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Letio za Tursku Drama na nebu iznad Hrvatske: Zrakoplov naglo promijenio smjer i prisilno sletio

Brojni slučajevi zlostavljanja unutar Katoličke crkve su zatajeni, zataškani ili trivijalizirani, rekle se povjesničarke. Brojne arhive, dodale su, još nisu analizirane, a u dvije biskupije su pronađeni dokazi da su dokumenti uništeni.

Slučajevi variraju od problematičnih kršenja granica ponašanja do teškog, sustavnog i višegodišnjeg zlostavljanja, stoji u studiji. Počinitelji su bili svećenici, zaposlenici crkve i članovi vjerskih redova u Švicarskoj. Često su premještani kako bi izbjegli kazneni progon sekularnih vlasti.

Pročitajte i ovo Poplave u Libiji - 3 Grad katastrofe Drastičan skok broja mrtvih u poplavama u Libiji: Vjeruje se da je poginulo 5200 ljudi, 10.000 je nestalo

"Pritom su interesi Katoličke Crkve i njezinih velikodostojnika stavljeni ispred dobrobiti i sigurnosti župljana", ističe se u studiji.

Oko 39 posto žrtava su bile ženskog spola, a skoro 56 posto muškog. Gotovo tri četvrtine su bila djeca ili tinejdžeri.

Uz nekoliko iznimaka, zlostavljači su bili muškarci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene