Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesvakidašnja reforma

Na slobodu će svi osuđeni na zatvorsku kaznu do godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Belgiji smatraju kako su kratke zatvorske kazne skupe i neučinkovite.

U sklopu nastojanja da reformira pravosudni sustav Belgija će ukinuti sve kazne zatvora u trajanju do jedne godine, izvijestila je tamošnja vlada, piše Independent.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Kokain, ilustracija Obavještena i hrvatska policija U velikoj zapljeni kokaina u Belgiji uhićen i Zagrepčanin: Diplomirani ekonomist uhvaćen s 2,7 tona droge

Zabrinuti su naime da bi kratke zatvorske kazne mogle potaknuti 'sitne' kriminalce da ponovo krše zakon. Smatraju da su takve kazne neučinkovite i skupe. Ministar pravosuđa Koen Geens rekao je da kratke zatvorske kazne nisu od pomoći.

'Kratka zatvorska kazna rijetko dovodi do dobrih rezultata. Ne doprinosi reintegraciji, ali pomaže zatvorenicima da nauče loše navike', rekao je Geens. Kako je objasnio, tijekom kratkog boravka u zatvoru zatvorenici pokupe loše navike, a napredak je malen ili nikakav. Zbog toga želi pronaći alternativne kazne.

Streljat će ga zbog marihuane, obećao se svima svetiti iz groba

Reforme bi trebale pravosudni sustav učiniti modernijim i učinkovitijim.

Na ovaj potez ministar se možda odlučio i zbog troškova. Naime, proračun belgijskog ministarstva pravosuđa smanjen je s 1,9 milijardni eura koliko je iznosio u 2014., na 1,7 milijardi u 2015.

Geens negira da je ušteda jedini razlog ovog plana.

Zatvorenici osuđeni na pet godina u zatvoru također će biti automatski pušteni nakon što odsluže polovicu kazne, osim ako tužiteljstvo ne podnese prigovor. Razmotrit će se i prijevremeno puštanje onih zatvorenika koji su osuđeni na dulje kazne.

Priznala ubojstvo koje nije počinila i sjedila u zatvoru 35 godina, evo i zašto

Zemlja također planira smanjiti broj sudova, srezati troškove prijevoza te smanjiti žalbene mogućnosti kako bi uštedjeli javni novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene