Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za neke znanost ne zna i da postoje

Svi Einsteinovi rukopisi od sada na internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompletan arhiv Alberta Einsteina, od osobnih pisama ljubavnicama do bilježnica sa zapisima iz revolucionarnih istraživanja, bit će prvi put u cijelosti predstavljen na internetu.

Židovsko Sveučilište u Jeruzalemu, koje je vlasnik dokumentacije čuvenog pokojnog njemačkog fizičara židovskog porijekla, izvući će za tu priliku spise iz posebnog sefa, fotografirati ih u visokoj rezoluciji i postaviti na internet. Time će javnost biti u mogućnosti steći potpuniju sliku o tom briljantnom znanstveniku.

Pročitajte i ovo Pierbattista Pizzaballa Božićne svečanosti Očekuje se više od sto tisuća posjetitelja u Svetoj zemlji: Krenula je tadicionalna povorka do Betlehema Raspjevani i rasplesani političari - 1 KAD TE ATMOSFERA PONESE Jandrokovićevo partijanje nije jedini viralni hit: Dnevnik Nove TV zavirio u arhivu raspjevanih i rasplesanih političara

>> 56 godina i 750 milijuna dolara da dokažu da je Einstein bio u pravu

Od 2003. godine na internet je postavljeno je samo 900 fotografija originalnih rukopisa. Sad će, uz pomoć britanske Fondacije Polonski, koja je radila i na digitalizaciji papira Isaaca Newtona, svih 80.000 spisa iz Einsteinove kolekcije biti katalogizirano, a sadržaji uvezani referencama.

Preuređeni portal, koji je danas predstavljen, sadrži sve iz Einsteinove arhive, a istraživači mogu dobiti pristup dokumentima za koje do sada nisu ni znali da postoje. Einsteinova arhiva može se pogledati OVDJE.

Einstein, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, čija je teorija relativnosti temelj suvremene znanosti, bio je jedan od osnivača spomenutog Sveučilišta u Jeruzalemu, koje je 1955. preuzelo njegove spise. Portal trenutno nudi uvid u prvih 2.000 dokumenata na 7.000 stranica, koji pokrivaju Einsteinov osobni i profesionalni život do 1921. godine. U narednim godinama arhivari će postepeno povećavati kolekciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene