Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed ispred džamije

Muškarac u Švedskoj umotao Kuran u slaninu i zapalio ga: Već stigla reakcija turskog ministra

Muškarac je danas poderao i zapalio Kuran ispred glavne džamije u Stockholmu. Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je demonstraciju.

Salwan Momika, koji se u nedavnom novinskom intervjuu opisao kao irački izbjeglica koji želi da se zabrani Kuran, tu je knjigu podreao ispred glavne džamije u Stockholmu.

Na njegovu je demonstraciju već reagirao turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Osuđujem prosvjed u Švedskoj protiv naše svete knjige na prvi dan Kurban-bajrama", tvitao je Fidan u srijedu, dodavši kako je neprihvatljivo da se dopuste antiislamski prosvjedi u ime slobode izražavanja.

Oko 200 promatrača u srijedu je promatralo kako Momika, jedan od dvojice organizatora prosvjeda, trga stranice primjerka Kurana, potom njima briše svoje cipele, a zatim u njih umata slaninu te na kraju pali knjigu. Za to je vrijeme drugi prosvjednik govorio u megafon.

Neki od prisutnih na arapskom su uzvikivali "Bog je velik", protestirajući protiv spaljivanja, a jednog je muškarca privela policija. Dok je sveta knjiga gorjela, jedan od pristaša prosvjeda izvikivao je: "Neka gori!"

Problemi zbog ulaska u NATO?

Niz prosvjeda u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda uvrijedio je Tursku čija je potpora potrebna Švedskoj da postane članica NATO-a, a ova bi demonstracija mogla dodati ulje na vatru.

Švedska je zatražila članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. No, Ankara koči taj proces i optužuje Švedsku da pruža utočište teroristima i zahtijeva njihovo izručenje.

Švedska policija odbila je nekoliko nedavnih zahtjeva za prosvjede protiv Kurana, ali su sudovi poništili te odluke uz objašnjenje da se njima krši sloboda govora.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na promociji na promociji Milanović: "Hrvatska je na neki način u ratu"

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je na konferenciji za medije u srijedu da ne želi spekulirati o tome kako bi odobreno spaljivanje Kurana moglo utjecati na proces ulaska Švedske u NATO.

"Legalno je, ali nije primjereno", rekao je Kristersson i dodao je da je na policiji da donosi odluke o tome.

"Vjerujem da živimo u vremenu u kojemu je potrebno ostati miran i promišljati o onome što je najbolje za dugoročne interese Švedske", dodao je premijer.

Rizici nisu bili dovoljni za zabranu demonstracije

Iako bi to moglo imati vanjskopolitičke posljedice, sigurnosni rizici i posljedice povezane sa spaljivanjem Kurana nisu dovoljne da se taj zahtjev odbije, navela je policija u odluci o odobrenju prosvjeda.

Momika je tijekom razgovora za švedsku televiziju TV4 Nyheterna rekao da Kuran "predstavlja opasnost demokratskim zakonima te švedskim i ljudskim vrijednostima". Spomenutu knjigu je opisao kao "opasniju od nuklearnog oružja i sposobna je uništiti države i društva".

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Pozvao pravosuđe da radi svoj posao Macron kritizirao policiju: "Ubojstvo tinejdžera je neoprostivo"

Turska je krajem siječnja obustavila pregovore sa Švedskom o njezinom zahtjevu za pridruživanje NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske desničarske stranke Tvrda linija, zapalio primjerak Kurana blizu turskog veleposlanstva u Stockholmu. Ne očekuje se da će Paludan sudjelovati na današnjoj demonstraciji.

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kurana u siječnju.

Tursko veleposlanstvo u Stockholmu nije se odmah oglasilo o najnovijim događajima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene