Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Olimpijski plamen zapalio se, po običaju, u grčkoj Olimpiji, gdje su se prvi put održale antičke olimpijske igre.


Sam olimpijski plamen simbol je pozitivnih vrijednosti, a pali se pomoću sunčevih zraka, kako bi se osigurala njegova čistoća, a prema starom ritualu paljenja olimpijske baklje, to je i jedini ispravan način paljenja plamena.

Na stadionu stare Olimpije i samoj svečanosti paljenja olimpijskog plamena, nazočili su čelnici olimpijskih igara i visoki sportski dužnosnici, uključujući predsjednika olimpijskog vijeća Jacquesa Roggea, predsjednika helenskog olimpijskog vijeća Spyrosa Capralosa te predsjednika londonskih olimpijskih igara Lorda Coea.

Pred ruševinama prastarog hrama božice Here, glumica u ulozi njezine svećenice zapalile su plamen zrakama sunca uz pomoć ogledala. Plamen je potom stavljen u urnu i nosi se do starog stadiona, odakle će ga ponijeti u prvoj od mnogobrojnih dionica, 32-godišnji Spyros Gianniotis, svjetski prvak u plivanju na 10 kilometara. Plamen će obići čitavu Grčku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.