Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šanse da dijete doživi svoj peti rođendan najdramatičnije su, od 1990. godine, pale u Iraku, doznaje se u utorak iz izvješća udruge Save the Children koja se poziva na podatke UNICEF-a.


Prije nego doživi peti rođendan, svako osmo iračko dijete umre od bolesti ili uslijed nasilja, pojašnjava se u izvješću u kojem se također upozorava da je stopa smrtnosti kod iračke djece od 1990. porasla za 250 posto.

Vezani članci Napad psa, ilustracija Nakon napada psa na dječaka, stručnjak savjetuje: "Bez obzira na pasminu, bitno je da vlasnik stekne osnovna znanja" Klaićeva bolnica Udario dijete tupim predmetom jer je biciklom slučajno udarilo u kantu za smeće

Izvješće, koje je koristilo podatke od 1990. do 2005., također je utvrdilo dramatično stanje s preživljavanjem djece u Botswani, Zimbabweu i Swazilandu.

Među industrijski razvijenim zemljama, najblistavija sudbina čeka djecu u Islandu, Švedskoj i Sloveniji. Samo nekih 1 posto od 10 milijuna smrti djece do pet godina svake godine događa se u bogatim zemljama. 

S tri smrti na 1000 novorođenih Island bilježi najnižu stopu dječje smrtnosti.

Od 44 zemlje, Hrvatska dijeli 26. mjesto sa SAD-om, Estonijom i Poljskom. 

U tim zemljama na 1000 živih poroda bilježi se oko sedam
smrtnih slučajeva djece stare do pet godina. Iza njih su se svrstale Slovačka, Mađarska, Litva, Latvija, Bjelorusija, Srbija, Bugarska, BiH, Moldavija, Ukrajina, Makedonija, Rusija, Albanija i, kao posljednja, Rumunjska.