Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svako osmo iračko dijete ne doživi peti rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šanse da dijete doživi svoj peti rođendan najdramatičnije su, od 1990. godine, pale u Iraku, doznaje se u utorak iz izvješća udruge Save the Children koja se poziva na podatke UNICEF-a.

Prije nego doživi peti rođendan, svako osmo iračko dijete umre od bolesti ili uslijed nasilja, pojašnjava se u izvješću u kojem se također upozorava da je stopa smrtnosti kod iračke djece od 1990. porasla za 250 posto.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Izvješće, koje je koristilo podatke od 1990. do 2005., također je utvrdilo dramatično stanje s preživljavanjem djece u Botswani, Zimbabweu i Swazilandu.

Među industrijski razvijenim zemljama, najblistavija sudbina čeka djecu u Islandu, Švedskoj i Sloveniji. Samo nekih 1 posto od 10 milijuna smrti djece do pet godina svake godine događa se u bogatim zemljama. 

S tri smrti na 1000 novorođenih Island bilježi najnižu stopu dječje smrtnosti.

Od 44 zemlje, Hrvatska dijeli 26. mjesto sa SAD-om, Estonijom i Poljskom. 

U tim zemljama na 1000 živih poroda bilježi se oko sedam
smrtnih slučajeva djece stare do pet godina. Iza njih su se svrstale Slovačka, Mađarska, Litva, Latvija, Bjelorusija, Srbija, Bugarska, BiH, Moldavija, Ukrajina, Makedonija, Rusija, Albanija i, kao posljednja, Rumunjska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene