Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Summit Bush-Putin: Bez suglasnosti o štitu, ali intenziviranje dijaloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki i ruski predsjednik, George Bush i Vladimir Putin, na svom sastanku u nedjelju nisu uspjeli usuglasiti stajalište oko postavljanja američkog proturaketnog sustava u Europi, ali su dogovorili intenziviranje dijaloga u budućim rusko-američkim odnosima.

Rusija nije odustala od protivljenja američkim planovima da postave elemente proturaketnoga štita u Poljskoj i Češkoj smatrajući da bi taj štit predstavljao prijetnju ruskoj nuklearnoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putin: Moskva će okrenuti rakete prema Ukrajini, Poljskoj i Češkoj Slika nije dostupna Putin prijeti SAD-u povlačenjem Moskve iz INF-a

"Ruska strana jasno je rekla da se ne slaže s odlukom o lokacijama u Poljskoj i Češkoj i ponovila je svoj prijedlog alternative", kaže se u završnoj izjavi objavljenoj nakon sastanka Busha i Putina u Sočiju.

Dvojica predsjednika, kojima obojici uskoro ističe mandati, izrazili su želju da "intenziviraju" dijalog o pitanjima raketnoga štita i o novim američkim prijedlozima koji bi mogli ublažiti ruske strahove, navodi se u deklaraciji.

Sjedinjene Države i Rusija zainteresirane su za stvaranje sustava borbe protiv potencijalne raketne prijetnje, rekli su Bush i Putin.

Ruski predsjednik izrazio je "oprezni optimizam" o mogućnosti da Rusija i Sjedinjene Države jednom riješe spor oko plana Washingtona da postavi raketni štit u Rusiji susjednim zemljama.

"Neću kriti da je jedno od najtežih pitanja bio i ostao raketni štit u Europi", rekao je Putin.

"Naš se temeljni odnos prema tom američkom planu nije promijenio", rekao je Putin na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem, a prenosi dpa. "Naši partneri shvaćaju naše strahove, i trude se prebroditi ih", rekao je Putin.

"Osjećam oprezan optimizam o tome sporazumu", rekao je Putin, a prenosi Reuters. "Kao i obično, stvar je u sitnicama. Važno je da su se naši stručnjaci složili o mjerama izgradnje povjerenja i kako te mjere provesti", rekao je.

Bush je rekao da bi Sjedinjene Države i Rusija rado stvorile raketni štit u kojem bi bile ravnopravni partneri.

Prema njegovim riječima, službeni Washington podupire rusko nastojanje da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Bush se sastao i s Putinovim nasljednikom kojega je dosadašnji ruski predsjednik sam odabrao, javlja Associated Press. O Dimitriju Medvedevu Bush je rekao da je "pametan" i "izravan momak".

"Zapišite ovo: bio sam impresioniran i jedva čekam suradnju s njime", rekao je nakon sastanka s Medvedevom.

Novinari su Putina pitali tko će voditi rusku vanjsku politiku kad on 7. svibnja odstupi s mjesta ruskoga predsjednika i postane premijer. Putin je odgovorio da će Medvedev određivati vanjsku politiku, i predstavljati Rusiju na ovogodišnjem summitu zemalja skupine G8, na kojem će se sastati predstavnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije.

Nakon konferencije za novinare nastupio je, javlja dpa, nježniji trenutak. Bush je rekao da je "pomalo nostalgičan" kad je u pitanju njegov posljednji predsjednički susret s čelnikom Kremlja. Putin odlazi u svibnju, a Bush u siječnju iduće godine. "To je dokaz da život ide dalje", rekao je Bush.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene