Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud presudio da je posljednji ruski car ubijen nezakonito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski Vrhovni sud donio je presudu prema kojoj je ubojstvo posljednjeg ruskog cara 1918. godine, za koje su odgovorni boljševici, bilo nezakonito, te da Nikolaj II. treba biti rehabilitiran, javljaju ruski mediji.

Ta simbolična presuda uslijedila je nakon dugotrajne kampanje monarhista i potomaka ruske carske obitelji, koji su željeli da se careva obitelj i pravno proglasi žrtvom zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SMRTONOSNA IGRA Tragedija kod susjeda: Dvanaestogodišnji dječak smrtno stradao u igri puškom koju su pronašli u djedovoj kući Slika nije dostupna likvidiran vatrenim oružjem Tko je muškarac ubijen u sačekuši kod Ljubuškog? Bio je osumnjičen za krijumčarenje cigareta iz BiH u Hrvatsku

Boljševici su u uralskom gradu Ekaterinburgu bez suđenja strijeljali Nikolaja, njegovu ženu i petero djece, kako bi spriječili da oni padnu u ruke kontrarevolucionarnih snaga koje su napredovale prema gradu.

Mnogi od milijuna žrtava sovjetskog režima dobili su službeno priznanje da su nezakonito progonjeni, a preživjeli članovi carske dinastije Romanova tražili su slično priznanje i za Cara i njegovu obitelj.

Prošle je godine Vrhovni sud presudio da se carska obitelj ne može rehabilitirati zbog "tehničkih" razloga - oni nisu nikad bili optuženi za neki zločin, te stoga nije moguće povući optužbe.

Vrhovni sud je u srijedu, nakon provedenog žalbenog postupka, poništio raniju odluku, te presudio da su posljednji car, njegova žena i djeca, "neutemeljeno progonjeni" i zatražio da se oni rehabilitiraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene