Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A on podnosi tužbu...

Sud poručio premijeru: 'Ako ne formirate novu Vladu, prekršit ćete Ustav!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački ustavni sud presudio je u ponedjeljak da je blok šijitskog premijera Nurija al-Malikija najbrojniji u parlamentu, što znači da on može ostati na svojem položaju i formirati vladu.

Predsjednik Fuad Masum, po ustavu, mora sada zatražiti od Malikija da formira novu vladu u Iraku.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 "Iskoristi svoj glas" "Kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja": Počela je ključna faza kampanje za promociju europskih izbora

Maliki, koji je bio prijelazni predsjednik vlade nakon izbora u travnju koji su završili s nejasnim ishodom, odbacio je poziv koji su uputili i suniti i Kurdi, ali i neki od njegovih saveznika kao i Iran, da odstupi kako bi ostavio prostora osobi koja bi bila manje kontroverzna.

Članovi Malikijevog parlamentarnog bloka kazali su u ponedjeljak da irački predsjednik sada mora zatražiti od Malikija da formira novu vladu ili će u protivnom kršiti ustav.

Govoreći nakon što je državna televizija objavila sudsku presudu, Mahmud al Hasan rekao je za Reuters: "Po toj presudi predsjednik mora zatražiti od našeg kandidata Nurija al-Malikija da formira vladu ili će se staviti u opasnu poziciju kršenja ustava".

Maliki je u nedjelju u nenajavljenom govoru izjavio da će podnijeti tužbu protiv novog iračkog predsjednika Masuma zbog "očitog kršenja ustava", javile su svjetske agencije.

"Danas ću na Saveznom sudu podnijeti tužbu protiv predsjednika", rekao je Maliki u izjavi koju je prenijela državna televizija.

Iračka kriza: Stoji li iza svega 'Crvena lubanja'?

Nakon tog govora, u nedjelju navečer, posebne policijske snage lojalne Malikiju rasporedile su se na strateškim položajima u Bagdadu.

Maliki, čija je koalicija na izborima u travnju osvojila najviše zastupničkih mjesta, optužuje novog predsjednika Masuma da nije imenovao premijera iz najvećeg bloka u parlamentu do nedjelje, kada je istekao rok za to.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak da je formiranje iračke vlade ključno za stabilnost i zatražio od Malikija da dodatno ne zaoštrava političke tenzije.

"Proces formiranja vlade ključan je u smislu održive stabilnosti i mira u Iraku, i mi se nadamo da Maliki neće uskomešati situaciju", rekao je Kerry. "Jedna stvar koju svi Iračani moraju znati, to je da će biti vrlo malo međunarodne potpore bilo čemu što nije u skladu s legitimnim ustavnim procesom koji je na snazi i na kojem se sada radi", rekao je Kerry u Sydneyu.

Jedan je visoki irački dužnosnik kazao da je presuda po kojoj će Maliki služiti treći mandat "vrlo problematična".

"To će učiniti situaciju vrlo, vrlo kompleksnom", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Kritičari kažu da je Maliki autoritarni vladar koji se može usporediti sa Sadamom Huseinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene