Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saddamova desna ruka

Iračka kriza: Stoji li iza svega 'Crvena lubanja'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O njemu se ništa ne zna već godinama, no sumnja se kako je upleten u najnovije aktivnosti brutalnog režima.

Izzat Ibrahim Al-Douri jedan je od najtraženijih ljudi na svijetu - pod uvjetom da je još uvijek živ. Čovjek o kojim se već desetljećima ništa ne zna bio je desna ruka Saddama Husseina, zovu ga 'Crvena lubanja', a za njegovom je glavom raspisana nagrada

Pročitajte i ovo Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste? Kaja Kallas Ima ih još Rusija izdala tjeralicu za estonskom premijerkom: "Ovo je samo početak"

Između ostalog, tereti ga se za upotrebu kemijskog oružja nad Kurdima 1988. godine, tražen je i zbog drugih ratnih zločina, a nekoliko je puta izbjegao pokušaje atentata, piše News.com.au.

Evo kako je umrlo 13 najgorih diktatora u povijesti

Nekoliko su se puta javljale informacije o njegovu sve slabijem zdravlju, a 2005. godine je čak procurilo i kako je umro od raka. Ta se informacija pokazala netočnom kad se godinu dana kasnije pojavio na intervjuu za Time nakon čega je ponovno nestao.

Sada se sumnja, da je unatoč poznijim godinama života i vjerojatno lošem zdravstvenom stanju itekako upleten u novi, još brutalniji irački režim. Vjeruje se kako se nalazi na čelu skupine Jaysh Rijal al-Tariqa al-Naqshbandia (JRTN) koja pruža zaleđe operacijama Islamske države u Iraku, a postoji mogućnost i da djeluje kao zapovjednik vojnih snaga IS-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene