Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba sa sindikatima

Sud naredio Qantasu da opet poleti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski sud za radne sporove naredio je upravi Qantasa i njegovim sindikatima da odmah prekinu akcije jedini protiv drugih i nastave rad, nakon što je australska zračna kompanija u subotu u potezu bez presedana prizemljila sve svoje zrakoplove.

Sudu se obratila australska vlada nakon što je uprava Qantasa u subotu, priopćivši da ne može izaći na kraj s 'nemogućim zahtjevima sindikata', prizemljila 108 zrakoplova i otkazala 500 letova do nedjelje popodne, što je pogodilo 70 tisuća putnika. Qantas se odlučio na takvu akciju nakon uporne i žestoke borbe sa sindikatima svojih zaposlenika oko plaća, uvjeta rada i ukidanja tisuću radnih mjesta.

Australski sud naložio je upravi i sindikatima da u roku od 21 dana nađu rješenje za svoje sporove. U protivnom će im sud nametnuti obvezujući arbitražni postupak. Ovaj potez bez presedana u zračnoj industriji iznenadio je australsku vladu i osramotio premijerku Juliju Gilard, koja je bila domaćica summita Comonwealtha u Perthu. Neki od čelnika tih zemalja imali su karte za letove Qantasa u nedjelju. Također, brojni obični putnici bili su gnjevni zbog potez Qantasa u jeku vikenda uoči blagdana Svih svetih.

Qantas, kojeg je ovo prizemljenje cijele flote koštalo oko 20 milijuna australskih dolara na dan, priopćio je da će letove ponovo uspostaviti do sredine dana u ponedjeljak i ispričao se putnicima. No, predsjednik uprave Alan Joyce ni tada nije propustio spomenuti da za cijelu situaciju krivi sindikate. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvorena istraga o incidentu Dvojici pilota Qantasa zabranjen let zbog svađe Slika nije dostupna Zaustavljena u zadnji tren Pijana pilotkinja htjela voziti avion sa 254 putnika!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene