Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za Sjevernu Koreju

Stručnjak za S. Koreju: "Trumpova administracija mora dobro razmisliti o odgovoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejsko šesto nuklearno testiranje ne bi trebalo biti iznenađenje nikome tko detaljno prati situaciju u toj državi, rekao je John Delury, stručnjak za Sjevernu Koreju s Yonsei sveučilišta u Seulu.

Od travnja, mnogi analitičari tvrdili su da je sjevernokorejski režim spreman testirati nuklearno bombu, a južnokorejske obavještajne službe najavljuju ga od prošlog tjedna. Postoji priča, tvrdi Delury, da Sjeverna Koreja prestiže naša očekivanja. To je možda istina u kontekstu njene vojne sposobnosti, ali ne i u kontekstu samog testiranja.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila

Kim Jong Un želi da ovaj test vidimo kao demonstraciju sposobnosti interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM), stoji u članku Guardiana. Kako bismo utvrdili stvarnu sposobnost ICBM-a, biti će potrebna detaljna analiza. Za sada je jasno da je Sjevera Koreja odlučila nastaviti razvijati svoj nuklearni program.

Iako će doprinijeti već postojećim tenzijama, ovaj test neće značajno promijeniti situaciju na Korejskom poluotoku. Diplomacija je još uvijek ono što nedostaje. Trumpova administracija mora odlučiti hoće li ovaj test iskoristiti kako bi privukla Sjevernu Koreju na multilateralne razgovore, ili će nastaviti s demonstracijama sile i sankcijama, kao što je bio slučaj u proteklih osam godina.

Donald Trump pokušao je uvjeriti javnost da je strog kada je u pitanju sjevernokorejski problem, te da ga režim te države zbog toga poštuje. No, njegovo ponašanje suviše je nemaštovito, i pokazuje kolika razina nerazumijevanja postoji, tvrdi Delury.

Trumpove poruke Sjevernoj Koreji previše su raznolike, što je velik dio problema. Trump istovremeno prijeti Sjevernoj Koreji trilateralnim savezom Japana, SAD-a, i Južne Koreje, i razmišlja o povlačenju iz trgovinskog saveza s Južnom Korejom.

Trump je u nekoj mjeri promijenio svoj tim. Novi šef osoblja pokušava disciplinirati Trumpovu administraciju. Kada je u pitanju Sjeverna Koreja, mnogo dodatnog discipliniranja i razmišljanja bit će potrebno, zaključuje Delury.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene