Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u petak zabrinutost zbog porasta napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje pozivajući na suzdržanost i na dijalog kako bi se spriječio "veliki sukob" na poluotoku.


"Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta", istaknuo je Putin u priopćenju objavljenom uoči summita zemalja BRICS-a koji će se od 3. do 5. rujna održati u Kini.

"Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu", rekao je, dodajući kako je pogrješno i uzaludno očekivati da će "samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pjongjanga". Ruski predsjednik ocijenio je da je Korejski poluotok trenutačno "na rubu velikog sukoba" pozivajući još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize.

Moskva i Peking više su puta predlagali dvostruki "moratorij": istodobni prekid sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa i zajedničkih vojnih vježba Sjedinjenih Država i Južne Koreje. I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu u telefonskom razgovoru s kolegom Rexom Tillersonom da se ne primjenjuje sila prema Sjevernoj Koreji nakon njezina ispaljivanja rakete iznad Japana.

Pariz tvrdi da će Sjeverna Koreja uskoro imati rakete dugog dometa

Francuski ministar vanjskih poslova u petak je kazao da će Sjeverna Koreja za nekoliko mjeseci moći lansirati balističke rakete dugog dometa te je pozvao Kinu da bude diplomatski aktivnija kako bi se ta kriza razriješila.

"Situacija je izrazito ozbiljna (...) vidimo da je Sjeverna Koreja za cilj postavila da sutra ili prekosutra raspolaže s raketama koje mogu nositi nuklearno naoružanje. Za nekoliko mjeseci to će biti realnost", kazao je Jean-Yves Le Drian.

Jean-Yves Le Drian (Foto: AFP)
Jean-Yves Le Drian (Foto: AFP)

"U trenutku kada će Sjeverna Koreja moći udariti na SAD, čak i Europu, a definitivno Japan i Kinu, tada će situacija postati eksplozivna", dodao je.

Le Drian, koji je u četvrtak razgovarao s kineskim kolegom, istaknuo je da se sve mora učiniti kako bi se primijenile sankcije UN-a te je pozvao Kinu, glavnog trgovinskog partnera Pjongjanga, da učini sve u svojoj moći da ih sprovede. (Hina)