Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak su opet posjetili najveću nuklearnu centralu u svijetu u središtu Japana koja je prestala s radom sredinom srpnja nakon potresa u kojemu je oštećena, priopćila je vlada.


Skupina od dvanaestero stručnjaka koja je u ponedjeljak doputovala u Japan na pet dana, jedan dan će provesti u Kashiwazaki-Kariwi, gdje će pregledati mjesta koja nije mogla vidjeti tijekom prvog boravka u kolovozu, nekoliko dana nakon iznimno snažnog potresa na području Niigate, u središtu zemlje.

"Žele pregledati unutrašnjost reaktora i upoznati se s rezultatima naših ispitivanja", rekao je čelnik japanskog ministarstva industrije Masahiro Yagi.

Philippe Jamet, voditelj izaslanstva IAEA-e rekao je tijekom svog prvog boravka da će centrala opet proraditi za "nekoliko mjeseci, a možda i godinu dana". Japanska vlada je zatim spomenula rok od dvije godine.

Jamet će u petak u Tokiju održati tiskovnu konferenciju na kojoj će izvijestiti o novim zaključcima svoje ekipe.

Potres jakosti 6,8 Richtera kojega je epicentar bio samo devet kilometara od nuklearne centrale Kashiwazaki-Kariwa, uzrokovao je manji požar u transformatoru i manje curenje radioaktivne vode, bez opasnosti za zdravlje i okoliš, kako je objavio koncesionar Tokyo Electric Power (Tepco) i vlasti.

Od tada ne radi sedam reaktora u Kashiwazakiju koji Tokio opskrbljuje strujom.