Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke te predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana nakon višemjesečne rasprave dogovorili su se o umjereno strožim kaznama protiv Irana.


'Današnji dogovor bit će predstavljen Vijeću sigurnosti', izjavio
je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon susreta. 

Vezani članci Engleska se otvorila nakon duge karantene Nakon tri mjeseca karantene konačno se otvaraju: Smrtnost manja za 95, broj zaraženih za 90 posto Prazne terase u Rijeci Od ponoći s novim ograničenjima: Dok jedni idu u lockdown, drugi olakšavaju epidemiološke mjere

Istaknuo je da su sudionici današnjeg sastanka 'izričito
apelirali' na Teheran da u potpunosti dopusti uvid u svoj nuklearni program.

'Još jednom podsjećam na to kako je Iran obećao da će u cijelosti surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kako bi se razjasnile sve pojedinosti', rekao je Steinmeier.

Naglasio je da predstavnici zemalja stalnih članica Vijeća
sigurnosti i Njemačka i dalje žele provoditi politiku dvostruke
strategije prema Iranu, t.j. spremnost za dijalog i istodoban
pritisak. 

'Nitko nije za sukobe i svi smo za mirno rješenje', rekao je
Steinmeier. Dodao je kako su sudionici današnjeg susreta odlučni da 'zajednički spriječe' proizvodnju nuklearnog oružja u Iranu jer bi to imalo 'neprocjenjive posljedice' za sigurnost u regiji.

Njemački ministar vanjskih poslova nije rekao koje su točno mjere protiv Irana dogovorene, ali je iz diplomatskih izvora procurila informacija da je riječ o 'umjerenom pooštrenju' sadašnjih kazna te mjerama protiv iranskog vojnog programa. Spominju se i zamrzavanje bankovnih računa te zabrana ulaska nepoželjnih osoba u zemlje članice UN-a.

Strožim kaznama do sada su se protivile Rusija i Kina, a američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice je prije sastanka izrazila sumnju da će biti postignut dogovor.