Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strože kazne za Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke te predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana nakon višemjesečne rasprave dogovorili su se o umjereno strožim kaznama protiv Irana.

'Današnji dogovor bit će predstavljen Vijeću sigurnosti', izjavio
je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon susreta. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Istaknuo je da su sudionici današnjeg sastanka 'izričito
apelirali' na Teheran da u potpunosti dopusti uvid u svoj nuklearni program.

'Još jednom podsjećam na to kako je Iran obećao da će u cijelosti surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kako bi se razjasnile sve pojedinosti', rekao je Steinmeier.

Naglasio je da predstavnici zemalja stalnih članica Vijeća
sigurnosti i Njemačka i dalje žele provoditi politiku dvostruke
strategije prema Iranu, t.j. spremnost za dijalog i istodoban
pritisak. 

'Nitko nije za sukobe i svi smo za mirno rješenje', rekao je
Steinmeier. Dodao je kako su sudionici današnjeg susreta odlučni da 'zajednički spriječe' proizvodnju nuklearnog oružja u Iranu jer bi to imalo 'neprocjenjive posljedice' za sigurnost u regiji.

Njemački ministar vanjskih poslova nije rekao koje su točno mjere protiv Irana dogovorene, ali je iz diplomatskih izvora procurila informacija da je riječ o 'umjerenom pooštrenju' sadašnjih kazna te mjerama protiv iranskog vojnog programa. Spominju se i zamrzavanje bankovnih računa te zabrana ulaska nepoželjnih osoba u zemlje članice UN-a.

Strožim kaznama do sada su se protivile Rusija i Kina, a američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice je prije sastanka izrazila sumnju da će biti postignut dogovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene