Hitne službe naredile su stanovnicima Havaja da napuste svoje domove nakon što su se otvorile dvije nove pukotine u blizini vulkana Kilauea, gotovo tjedan dana nakon serije erupcija.

Galerija +0 Otvorile se nove pukotine u blizini vulkana (Screenshot: Reuters)

Stanovnicima četvrti Lanipuna Gardens na jugoistočnom dijelu Velikog otoka naređeno je da odmah napuste ''područje opasnosti''.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) VIDEO Apokaliptične scene: Eruptirao podmorski vulkan, stanovnici zbog straha od tsunamija masovno napuštaju područje Otvorila se zemlja na Havajima: Vulkan Kilaeua i dalje prijeti kućama, do sada uništeno 26 domova (Screenshot Reuters/Paradise Helicopters) Dramatične snimke s "raja na Zemlji": Lava na Havajima izlazi i iz pukotina u tlu, evakuirane stotine ljudi

''Razumijemo da stanovnici prolaze kroz teška razdoblja i molimo za vašu pomoć'', priopćila je havajska civilna agencija.

Nedavna erupcija vulkana Kilauea koji je izbacivao lavu u blizini naseljenog dijela otoka prisilila je na evakuaciju više od 1500 ljudi.

Do erupcije, tijekom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je nakon urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana i brojnih potresa koji su se zbili u manje od 24 sata.

Stotine ljudi iz područja u blizini vulkana smješteno je u improviziranim skloništima, dok su stotine drugih zaklon potražili kod rodbine i prijatelja.

Brojni potresi koji su pratili erupciju svoj su vrhunac imali u petak s nekoliko jakih udara, od kojih je jedan bio jakosti 6,9 te se osjetio i na otoku Oahuu, na kojem se nalazi i najpopularniji havajski grad Honolulu.

Na Velikom otoku na snazi je izvanredno stanje, a više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem. (I.D. / Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju