Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakao u raju

Stravične scene s Havaja: Otvorile se nove pukotine pokraj vulkana, vlasti naredile hitnu evakuaciju

Otvorile se nove pukotine u blizini vulkana (Screenshot: Reuters)
Otvorile se nove pukotine u blizini vulkana (Screenshot: Reuters)
Aktualno Galerija +0 Otvorile se nove pukotine u blizini vulkana (Screenshot: Reuters) Galerija 1/1 >>
Hitne službe naredile su stanovnicima Havaja da napuste svoje domove nakon što su se otvorile dvije nove pukotine u blizini vulkana Kilauea, gotovo tjedan dana nakon serije erupcija.

Stanovnicima četvrti Lanipuna Gardens na jugoistočnom dijelu Velikog otoka naređeno je da odmah napuste ''područje opasnosti''.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

''Razumijemo da stanovnici prolaze kroz teška razdoblja i molimo za vašu pomoć'', priopćila je havajska civilna agencija.

Nedavna erupcija vulkana Kilauea koji je izbacivao lavu u blizini naseljenog dijela otoka prisilila je na evakuaciju više od 1500 ljudi.

Do erupcije, tijekom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je nakon urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana i brojnih potresa koji su se zbili u manje od 24 sata.

Stotine ljudi iz područja u blizini vulkana smješteno je u improviziranim skloništima, dok su stotine drugih zaklon potražili kod rodbine i prijatelja.

Brojni potresi koji su pratili erupciju svoj su vrhunac imali u petak s nekoliko jakih udara, od kojih je jedan bio jakosti 6,9 te se osjetio i na otoku Oahuu, na kojem se nalazi i najpopularniji havajski grad Honolulu.

Na Velikom otoku na snazi je izvanredno stanje, a više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem. (I.D. / Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene