Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zločini počinjeni nad djecom u gotovo trogodišnjem ratu doista su stravični, gotovo neopisivi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon objavio je dramatično izvješće...


Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon objavio je izvješće u kojem stoji kako oporbene pobunjeničke skupine u Siriji regrutiraju djecu iz izbjegličkih kampova, a vladine snage tu istu djecu potom zatvaraju i muče ne bi li iz njih izvukli podatke o pobunjenicima.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Politička senzacija: Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj misiji promoviranja Hrvatske u svijetu Slika nije dostupna U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude

Zločini počinjeni nad djecom u gotovo trogodišnjem ratu doista su stravični, gotovo neopisivi. UN-ovo izvješće konkretno se bavi periodom od ožujka 2011., kada je rat započeo, do 15. studenog 2013. godine, dakle obuhvaća gotovo čitavo vrijeme trajanja građanskog rata, piše Reuters.

'Posebno slučajevi regrutiranja malodobne djece iz izbjegličkih kampova u susjednim zemljama. Većina takvih slučajeva povezana je s Oslobodilačkom vojskom Sirije i naoružanim skupinama sirijskih Kurda', rekao je Ban Ki Moon.

No problem ne staje na regrutaciji djece u pobunjeničke skupine. Djecu i mlade povezane s pobunjeničkim skupinama hvataju i Asadove snage koje potom na najstrašnije načine iz njih izvlače podatke.

Sirija: U građanskom ratu do sad poginulo 136.000 ljudi, 7300 bili su djeca...

Tako su dokumentirani slučajevi premlaćivanja metalnim kablovima bičevima, drvenim i metalnim palicama. Djeca su podvrgavana i elektrošokovima, ponekad i na predjelu genitalija, čupaju im nokte, siluju ili prijete silovanjem, po koži im gase cigarete, izgladnjuju, izoliraju te tjeraju da gledaju mučenje njima bliskih osoba, a često ih se koristi i kao žive štitove.

Prema posljednjim podacima u sirijskom građanskom ratu poginulo je više od 136.000 ljudi. Siječanj je bio jedan od najkrvavijih mjeseci od početka sukoba 2011. godine, a među poginulima je 47.998 civila, uključujući više od 7300 djece. U ovoj organizaciji sa sjedištem u Velikoj Britaniji navode da bi broj žrtava mogao biti i mnogo veći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook