Policija u Münchenu imala je na ulazu u 2016. godinu pune ruke posla. Na sreću, spriječena je katastrofa do koje su mogli dovesti teroristički napadi koji su bili planirani.


17:00 - Policija u Muenchenu snizila je stupanj opasnosti od terorističkih napada ,opravdavajući istodobno evakuaciju glavnog željezničkog kolodvora u novogodišnjoj noći.

Vezani članci Policija / Ilustracija Smijenjen šef zadarske krim policije, objavljeni detalji: Vozio pod utjecajem alkohola, nije bio na dužnosti... Slika nije dostupna 'Znamo da IS želi izvesti napad, ne znamo gdje, ali znamo koga žele regrutirati'

"Na samu Staru godinu pojavile su se vrlo konkretne informacije o planiranim terorističkim napadima na ciljeve u Muenchenu i policija je morala tako postupiti“, rekao je ministar unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Bavarske Joachim Herrmann. On je istodobno ustvrdio kako više ne postoji konkretna opasnost od napada.

13:00 - Njemačka je nekoliko sati prije ponoći primila dojavu da militanti iz Sirije i Iraka planiraju napade u Muenchenu, ali policija nije uspjela pronaći sumnjivce i nije čak niti sigurna jesu li uopće u zemlji, izjavio je u petak načelnik policije u glavnom bavarskom gradu.

Njemački dužnosnici su primili "vrlo konkretnu dojavu" da su isplanirani napadi na željezničke postaje u Muenchenu u ponoć, kazao je Hubertus Andrae.

"Dojavljena su nam imena. Ne možemo reći jesu li ti ljudi uopće u Muenchenu ili negdje drugdje u Njemačkoj", rekao je Andrae.

Razina terorističke opasnosti u Muenchenu ostaje i dalje visoka.

11:30 - Razina terorističke opasnosti u Muenchenu ostaje i dalje visoka, objavile su njemačke vlasti u petak nakon noći u kojoj su privremeno bile zatvorene dvije željezničke postaje zbog obavještajnih podataka o mogućim samoubilačkim napadima povezanim s ekstremističkim pokretom Islamskom državom.

Dvije željezničke postaje u petak rano ujutro otvorene su nakon što ih je policija zatvorila na Staru godinu no proglašena razina povišene opasnosti i dalje je na snazi.

"Još ju ne možemo ukinuti. Upozorenje na povišenu razinu opasnosti i dalje je na snazi", kazao je glasnogovornik policije.

On je rekao da je u tijeku nekoliko istraga, no da nitko nije uhićen.

7:00 - Dvije željezničke postaje u Muenchenu ponovno su rano ujutro u petak otvorene, nakon što su bile zatvorene na Staru godinu zbog "konkretnih obavještajnih podataka o mogućim samoubilačkim napadima povezanim s ekstremističkim pokretom u vezi Islamske države", izvijestila je njemačka policija.

Vlakovi sada ponovno mogu koristiti glavnu željezničku postaju u Muenchenu, kao i drugu u okrugu Pasing, kazala je glasnogovornica policije, dodavši da će službenici i dalje provoditi nasumične provjere pojedinaca.

Spomenute postaje bile su evakuirane od mogućih terorističkih napada u četvrtak navečer.

Navodeći informacije koje je primio od stranih obavještajnih službi, bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je da je prijetnja bila povezana s organizacijom Islamske države.

"Naš općeniti pristup je da nećemo dozvoliti teroristima da diktiraju kako živimo naše živote", rekao je Herrmann ranije na konferenciji za medije.

Šef muenchenske policije Hubertus Andrae izjavio je da je postojala prijetnja od samoubilačkih napada, ali i da je zabrinutost smanjena u ranim satima u petak, nakon što je kriza dosegnula vrhunac kratko nakon ponoći.

Andrae je na konferenciji za medije izjavio da je u napadu trebalo sudjelovati između pet i sedam bombaša samoubojica.

U bavarskom glavnom gradu bilo je mobilizirano otprilike 550 policajaca.

2:30 - Prijetnja zbog koje su u četvrtak navečer evakuirane dvije željezničke postaje u Muenchenu povezana je sa islamistima, izjavila je u petak glasnogovornica muenchenske policije.

"Kao odgovor na vjerodostojna izvješća, muenchenska policija vjeruje da postoji prijetnja od terorističkog napada na području Grada. Prema raspoloživim informacijama, za koje smo prosudili da su vjerodostojne, noćas se namjerava provesti napad", objavila je policija na Facebooku.

Kako doznaje njemačka novinska agencija, odlučujuće naznake koje su motivirale tamošnju policiju na zatvaranje tih postaja pristigle su od francuskih vlasti. Prijetnja potječe od skupine, koju policija nije imenovala.

Muenchenski dnevni list Sueddeutsche Zeitung izvijestio je da je cilj policijske istrage šest osumnjičenika. Policija je o mogućim napadima doznala iz više izvora, piše Dpa.

23:50 - Zbog indicija u planiranje terorističkog napada u novogodišnjoj noći, policija u njemačkom gradu Münchenu večeras je upozorila putem Twittera stanovnike da se ne okupljaju u gomilama te da izbjegavaju željezničke postaje. 

Grad je, prema snimkama koje šalje Reuters, pun vojske i policije.

Dvije željezničke postaje su evakuirane, navodi agencija DPA te napominje kako na tim stanicama vlakovi trenutačno ne staju.

Policija je evakuirala ljude sa glavne željezničke postaje u tome gradu te s još jedne postaje u distriktu Pasing, zbog kako su navele vlasti, vjerodostojne terorističke prijetnje, piše Dpa.

Vlakovi ne mogu ući na glavnu željezničku postaju u Muenchenu, koja je inače druga po gustoći prometa u Njemačkoj.

Zbog terorističkih prijetnji, nekoliko je velikih svjetskih gradova pod velikim mjerama sigurnosti.

Tako je tradicionalna proslava Nove godine u Parizu ove godine skromnija i uz jake mjere sigurnosti.

Zbog terorističkih prijetnji vatromet je u otkazan i u Bruxellesu, prijestolnice Belgije i sjedišta Europske unije, a u ponedjeljak je objavljeno da će Crveni trg u Moskvi, na kojem se tradicionalno dočekuje nova godina, biti zatvoren zbog bojazni od potencijalnih napada. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook