Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stoiber: 'Turskoj nije mjesto u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edmund Stoiber, bavarski premijer i čelnik njemačke konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je u subotu da Turska ne pripada u EU, ali je istaknuo potrebu za "tijesnom suradnjom" s tom zemljom.

Njemačka desno-lijeva koalicijska vlada podupire pregovore o članstvu Turske u Europskoj uniji, ali njezina konzervativna polovica i dalje je jako skeptična oko pridruživanja Turske toj europskoj integraciji.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

- Europa je zajednica vrijednosti, i ja kažem 'da' tijesnoj suradnji, prijateljstvu s Turskom, ali ako želimo učiniti EU intelektualnim središtem... u tom slučaju kažem da Turskoj ovdje nije mjesto, rekao je Stoiber na konferenciji svoje stranke.

- Mi to vrlo jasno govorimo, toga se držimo i na to se možete
osloniti, rekao je Stoiber čija je bavarska CSU sestrinska stranka kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Ambicije Turske da se uključi u Europsku uniju podržavaju Sjedinjene Države, ali sa oprezom gledaju mnogi u Europi.

- Ne slažem se s predsjednikom (Georgeom W.) Bushom kada kaže da se Turska mora pridružiti Europi iz sigurnosnih razloga. Ja kažem neka onda Nikaragva uđe u SAD i tada možemo o tome pričati, izjavio je Stoiber.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene