Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Edmund Stoiber, bavarski premijer i čelnik njemačke konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je u subotu da Turska ne pripada u EU, ali je istaknuo potrebu za "tijesnom suradnjom" s tom zemljom.


Njemačka desno-lijeva koalicijska vlada podupire pregovore o članstvu Turske u Europskoj uniji, ali njezina konzervativna polovica i dalje je jako skeptična oko pridruživanja Turske toj europskoj integraciji.

Vezani članci Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde Pacijenti na respiratoru u Italiji Crna brojka: Europa je u petak prešla milijun umrlih od koronavirusa

- Europa je zajednica vrijednosti, i ja kažem 'da' tijesnoj suradnji, prijateljstvu s Turskom, ali ako želimo učiniti EU intelektualnim središtem... u tom slučaju kažem da Turskoj ovdje nije mjesto, rekao je Stoiber na konferenciji svoje stranke.

- Mi to vrlo jasno govorimo, toga se držimo i na to se možete
osloniti, rekao je Stoiber čija je bavarska CSU sestrinska stranka kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Ambicije Turske da se uključi u Europsku uniju podržavaju Sjedinjene Države, ali sa oprezom gledaju mnogi u Europi.

- Ne slažem se s predsjednikom (Georgeom W.) Bushom kada kaže da se Turska mora pridružiti Europi iz sigurnosnih razloga. Ja kažem neka onda Nikaragva uđe u SAD i tada možemo o tome pričati, izjavio je Stoiber.