Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti lako

Veliki izazovi pred Europom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli svijet ove će se godine naći pred velikim gospodarskim i geopolitičkim izazovima. Pred posebnim izazovima naći će se i Europa, piše Deutsche Welle.

Mnogo je izazova s kojima će se u 2015. godini morati suočiti Europa - gospodarstvo, odnosi s Rusijom i kriza s Velikom Britanijom samo su neki od njih. 'Osjetit će se svjež vjetar, ali neće biti oluje', rekao je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker na pitanje Deutsche Wellea o promjenama u 2015. godini. Komisija će prije svega pokušati pogurati gospodarstvo Junckerovim optimističnim investicijskim programom od 315 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tajni agent Američki špijun prodao tajne Rusima: "Prvo je poslao ovo pismo, a onda tajne o vojnom napadu jedne države" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Komisija za eurozonu 2014. godina predviđa stopu rasta od svega 1,1 posto. Iako nekim zemljama, poput Njemačke, ide vrlo dobro, druge su i dalje u problemima. 'Stanje privrede i stanje na tržištu rada ne popravlja se dovoljno brzo', kaže europski povjerenik za zapošljavanje, gospodarski rast i slobodno tržište Jyrki Katainen.

Iako se vjerovalo da je kriza eura na svom zalasku, ona bi se mogla razbuktati, piše DW. Tome bi posebno mogli prodonijeti rezultati parlamentarnih izbora u Grčkoj. Ako na njima pobijedi radikalno lijeva stranka Syriza koja prijeti prestankom otplaćivanja dugova to bi moglo dovesti do velikih potresa na međunarodnom tržištu novca.

Evo što svijet čeka u 2015. godini!

Već se dugo govori o izlasku Velike Britanije iz Unije, a ukoliko će na svibanjskim izborima slaviti stranka UKIP koja se zalaže za odvajanje od Bruxellesa to bi moglo biti sve izglednije. A ukoliko se Britanci odvoje poriv za istim mogli dobiti i protueuropske struje u Mađarskoj, Francuskoj, Italiji i Švedskoj.

Odnosi Europe i na testu će biti već u ožujku ove godine kad će Unija morati donijeti oluku o produženju sankcija protiv Rusije. Ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkevics je za DW izjavio kako EU i NATO moraju pronaći primjeren odgovor na rusku politiku u Ukrajini. 'Mi trebamo politički dijalog s Rusijom, ali neku vrstu gušenja, containment zbog njenog agresivnog ponašanja', rekao je Rinkevics.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene