Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izložio je svoju inicijativu.


Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je Europski parlament da odbaci svoju averziju prema dijeljenju podataka o putnicima u zrakoplovima. Povod za ovaj potez su događanja u Parizu posljednjih dana.

Vezani članci Učenici, ilustracija GOOD inicijativa traži kvalitetno uvođenje građanskog odgoja u škole: ''Provedba se ne smije temeljiti samo na entuzijazmu pojedinaca'' Edukacija, ilustracija Pokrenuta peticija za seksualni odgoj u školama: ''Velik broj mladih dobiva netočne, moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj''

Govoreći u Latviji u petak, Tusk je rekao da bi jedan od odgovora na ubojstva u Francuskoj trebalo biti dijeljenje podataka o putnicima kako bi se mogli identificirati opasni ljudi. Prijedlog dosad nije nailazio na odobravanje zbog straha od kršenja privatnosti građana EU.

Francuska u lovu na pomagače napadača, stižu prijetnje novim napadima

Tusk je, pak, u petak poručio da Europa treba 'učiniti više'.

'Europska unija ne može učiniti sve, ali može doprinijeti jačanju naše sigurnost', rekao je. Idući tjedan će u Strasbourgu zatražiti od Europskog parlamenta da ubrza rad na direktivi koja bi mogla pomoći u 'otkrivanju putovanja opasnih ljudi'.

Heroj skriven u kartonskoj kutiji - kako je pomogao policiji u lovu na teroriste

Prema prijedlogu, policijskim i obavještajnim agencijama omogućio bi se pristup višegodišnjim podacima o putnicima koji putuju u i iz EU, prenosi DW.

Tuskova inicijativa uslijedila je nakon razgovora koji je u četvrtak vodio s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook