Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj terorističkih čina u svijetu u 2006. porastao je za 29 posto, uglavnom zbog stanja u Iraku i u Afganistanu, ističe se u službenom američkom izvješću koje bi trebalo biti objavljeno u danas.


Medijski koncern McClatchy, koji je pribavio izvješće, piše u nedjelju da je prema godišnjem izvješću State Departmenta o terorizmu u svijetu lani bilo 14.338 terorističkih napada, dok ih je godinu prije bilo 11.111, ne računajući napade na američke snage.

Vezani članci Slika nije dostupna State Department: Hrvatska je izvor i destinacija za trgovinu ljudima Slika nije dostupna 'Hrvatska diskriminira žene, Srbe, Rome i homoseksualce'

Ti su napadi sve smrtonosniji, dodaje se u izvješću: u 5.800 napada ubijena je barem jedna osoba, što je više nego godinu ranije.

Oko 45 posto zabilježenih terorističkih napada dogodilo se u Iraku, ističe se u izvješću. Taj bi podatak mogao politički naštetiti Bushovoj administraciji koja se sukobila s demokratskim Kongresom zbog financiranja rata u Iraku koji se ponajprije obrazlaže potrebom borbe protiv terorizma.

Neki dužnosnici koji su sudjelovali u pripremi tog dokumenta htjeli su umanjiti važnost njegovih zaključaka, tvrdi medijski koncern, ali će se on objaviti početkom idućeg tjedna, sukladno vremenskom planu koji je utvrdio Kongres.