Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbijanski radikali neće glasovati za ratifikaciju SSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Srpske radikalne stranke neće, kako je to bilo najavljeno, glasovati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom Unijom, pišu beogradski listovi Večernje novosti i Politika.

Kako Večernje Novosti saznaju, "do preokreta je došlo poslije pritiska čelnika radikala Vojslava Šešelja iz Den Haaga na svoje stranačke kolege, nakon čega je, na predsjedničkom kolegiju te stranke, prevagu odnijela njemu bliska struja, a stav njegova zamjenika i šefa zastupničke skupine u srbijanskom parlamentu Tomislava Nikolića nije dobio većinu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija najavila: Glasovanje o pristupnim protokolima za NATO za tjedan dana Slika nije dostupna Unatoč slovenskoj blokadi: Hrvatska 2009. ulazi u završnicu pregovora

Prema saznanjima tog lista, haaški optuženik Šešelj je još u četvrtak na kraju rasprave o SSP-u u parlamentu, "zapanjen potezom svojih stranačkih kolega, telefonirao rukovodstvu stranke i poručio im da ne ulaze ni u kakve paktove s Vladom, te da bi glasovanje za SSP značilo izdaju Kosova".

Šefica zastupničkog kluba "Za europsku Srbiju" Nada Kolundžija nije željela za Večernje novosti komentarati odustajanje radikala od potpore SSP-u nakon što je Vlada usvojila njihov amandman da se kao prateći dokument usvoji i stajalište da Srbija neće priznati neovisno Kosovo jer, kako je navela, nema službenu informaciju da zastupnici SRS-a neće dati potporu zakonu o ratifikaciji SSP-a.

Da radikali neće glasovati za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-u za list Politika potvrdili su neki čelnici stranke, zamjenik šefa zastupničke skupine radikala u srbijanskom parlamentu Dragan Todorović i vođa vojvođanskih radikala Milorad Mirčić.

Beogradski list Blic u subotu piše kako je "zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i šef parlamentarne skupine radikala Tomislav Nikolić krenuo u ozbiljnu reformu stranke, a samim tim i u konačni obračun s čelnikom iz Den Haaga Vojislavom Šešeljem".

Na to, kako navodi list, "ukazuje Nikolićeva odluka da, usprkos programskim načelima SRS-a i Šešeljevoj oporuci, zastupničku skupinu SRS-a u Skupštini dovede do toga da glasuju za SSP, a time i za integraciju Srbije u EU".

Blic piše i kako "politički analitičari smatraju da Nikolić, suočen s neposlušnošću jednog broja vodećih ljudi u stranci, sada mora promijeniti taktiku stranke ako želi da u njoj sačuva svoj uticaj, opstane i obrani se od Šešelja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene