Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedničko ulaganje

Srbija s arapskim šeikom dogovara proizvodnju sofisticiranih vojnih raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro bi trebao biti potpisan ugovor između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata prema kojemu bi Srbija za tu arapsku zemlju trebala proizvoditi visokosofisticirano oružje.

Zamjenik srbijanskog premijera i ministar obrane Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da će Srbija proizvoditi visokosofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Vučić vodi srbijansko političko-gospodarsko izaslanstvo u dvodnevnom posjetu UAE, a nakon sastanka s prijestolonasljednikom i šefom te države šeikom Muhamedom bin Zayedom al Nahyanom, rekao je RTS-u da je s domaćinom postignuta suglasnost o nekoliko sporazuma koje će potpisati dvije zemlje, a posebno u vezi s ulaganjem u vojnu industriju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom'' Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

>> Emirati uhitili militante koji su planirali napade

"To će biti najsofisticiranije i najmodernije oružje koje smo mi ikada napravili", istaknuo je u izjavi RTS-u Vučić i najavio da će u zajedničkom projektu "značajno više novca dati Emirati".

Dogovoreno je da u nedjelju na sajmu naoružanja emiratska državna tvrtka Emirates Advance Research and Technology (EARTH) i srbijansko državno poduzeće za proizvodnju i trgovinu naoružanjem i vojnom opremom "Jugoimport" SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju i isporuci raketnog sustava ALAS.

Kako navodi RTS, predviđeno je i da se potpiše ugovor o zaštiti ulaganja, a temelj svih ugovora bit će sporazum o međudržavnoj suradnji koji će u nedjelju potpisati Vučić i šeik Muhamed bin Zayed al Nahyan.

Al Nahyan je početkom siječnja ove godine sa suradnicima boravio u Srbiji kada je, među ostalim, dogovorena suradnja u oblasti vojne industrije te privatizacija sedam poljoprivrednih kombinata i izgradnja sustava za navodnjavanje u Vojvodini, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura, što bi Emiratima u budućnosti trebalo osigurati stratešku proizvodnju hrane, a Srbiji povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Srbija je uspostavila diplomatske odnose sa UAE 2007. godine, a 13. veljače Beograd je objavio odluku da u Abu Dhabiju otvori veleposlanstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene