Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut dogovor

Srbija obećala da neće blokirati Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji se nalazi u trodnevnom posjetu Beogradu, izjavio je u srijedu kako je postignut dogovor sa Srbijom o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, što bi moglo značiti da se Srbija ubuduće neće protiviti nazočnosti Kosova na međunarodnim konferencijama.

"Dogovor o tome kako će se predstavljati Kosovo postignut je ", rekao je Kacin novinarima u Beogradu nakon razgovora s predsjednikom srbijanskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem. "Svi s kojima sam se sastao tijekom posjeta predani su tome da naprave pomak i sudjeluju na međunarodnim skupovima na kojima su nazočni i predstavnici Prištine", izjavio je Kacin.

"Prepustio bih vremenu da vidite Srbiju na tim skupovima, izolacija nikome ne koristi, Srbija mora preuzeti odgovornost", kazao je izvjestitelj EP-a.

Podsjetio je kako je jedan od političkih kriterija za dobivanje datuma za početak pregovora s EU za Srbiju puna provedba dogovorenoga u dijalogu Srbije i Kosova, ali da je najava najviših predstavnika Srbije da su spremni za nastavak dijaloga s Kosovom na najvišoj političkoj razini također izuzetno važna.

U telefonskom razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), Kacinov pomoćnik Andrej Lavter je rekao da su razgovori Kacina sa članovima nove srbijanske vlade i samim predsjednikom vlade Ivicom Dačićem u Srbiji bili "obećavajući" i da je tom prilikom čuo "ono što je želio čuti".

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

>> Srbija priprema platformu za dijalog s Kosovom

Kacin je od Dačića i drugih članova vlade čuo više obećanja koja namjerava provjeriti za mjesec dana, kad ponovo bude posjetio Beograd u okviru posjeta izaslanstva Europskog parlamenta, ustvrdio je Lavter za STA.

Kacinu je u Beogradu rečeno da će biti promijenjen naputak prema kojemu su predstavcnici Srbije bojkotirali međunarodne regionalne konferencije ako su na njima nazočni i predstavnici Kosova.

Srbija bi prema tom obećanju ubuduće sudjelovala na takvim sastancima, pojasnio je Lavter. Dodao je da je Kacin i prijašnjih godina vlasti u Begradu upozoravao da nesudjelovanjem na takvim susretima najviše gubi sama.

Što se tiče približavanja Srbije Europskoj uniji i početka pregoovra, Kacin je od potpredsjednice vlade Suzane Grubješić, koja je zadužena za europske integracije, dobio uvjeravanja da nova vlada Srbije ubuduće neće najavljivati nikakve datume niti s tim u svezi obećanja domaćoj javnosti, nego da će se prihvatiti zadaća potrebnih za postizanje tog cilja, ustvrdio je za STA Kacinov pomoćnik Lavter. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene