Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović osporio je u petak navode rumunjskog tiska da su razgovori o Paneuropskom naftovodu (PEOP), koji su se trebali održati u Bukureštu, odgođeni "zbog političke nestabilnosti u Srbiji", te da je odgodu tražila Rumunjska zbog summita NATO pakta koji se održava od 1. do 4. travnja u Bukureštu.


"Razgovori o PEOP-u su trebali biti održani neposredno prije NATO summita, pa je rumunjska strana zbog mjera sigurnosti za organiziranja tog summita zamolila da se razgovori održe nakon 14. travnja", kazao je Popović agenciji Beta, dodajući da činjenica da će se razgovori i PEOP-u održati prije izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji zakazanih za 11. svibnja, dokazuje da odgoda razgovora u Bukureštu "nema baš nikakve veze s time da u Srbiji postoji tehnička vlada".

Vezani članci Koronavirus u školama - 2 Samoizolacija teško pada učenicima i vrtićkoj djeci: Stručnjakinja otkriva kako im možete olakšati tih 14 dana unutar četiri zida Slika nije dostupna Zagreb: projekt Paneuropskog naftovoda

Rumunjski tisak u petak je objavio da je potpisivanje sporazuma u Bukureštu o udruživanju kompanija iz Rumunjske, Srbije, Hrvatske i Italije koje će graditi PEOP odgođeno "zbog političke nestabilnosti u Srbiji".

Paneuropski naftovod, dužine 1400 kilometara i godišnjeg kapaciteta od 60 do 90 milijuna tona nafte, trebao bi prolaziti kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju do Italije (Konstanza-Pančevo-Omišalj-Trst). Njime bi se transportirala nafta iz istočne zone Crnog mora na europsko tržište.