Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opkolili ih

Sprema se konačna bitka, sve bi moglo završiti za 72 sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nekoliko neuspješnih operacija, očekuje se kako bi ova mogla biti konačna.

Iračke snage se pripremaju za konačan napad na ostatak džihadista skupine Islamske države (IS) ukopanih u Tikritu a jedan je vojni zapovjednik u subotu izjavio da očekuje kako će taj strateški važan grad pasti "u sljedeća tri dana".

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Slika nije dostupna BORBA U MOSULU Pronađena posebna učionica ISIS-a gdje je otkriveno što su sve radili

Uz Irak, pozornost međunarodne zajednice usmjerena je na susjednu Siriju, gdje sukob koji se zakomplicirao ulaskom IS-a, ulazi u nedjelju u svoju petu godinu, bez izgleda za prekid.

Tisuće vojnika, redarstvenika, pripadnika šijitskih milicija i sunitskih plemena sudjeluje u ofenzivi za preuzimanje kontrole nad Tikritom pokrenute 2. ožujka. Taj grad, 160 km sjeverno od Bagdada, već je devet mjeseci u rukama IS-a.

Džihadisti, brojčano puno slabiji, ondje su u potpunom okruženju, ali ih štite snajperisti i tisuće mina koje su postavili oko grada.

To je usporilo napredovanje provladinih snaga koje nastoje smanjiti gubitke u gradu čije će ponovno zauzimanje biti najvažnija pobjeda nakon munjevite džihadističke ofenzive u lipnju 2014.

Bitka bi se mogla završiti "za 72 sata", kada se posljednji džihadisti protjeraju iz Tikrita, rekao je Karim al Nuri, glasnogovornik Postrojba za narodnu mobilizaciju, skupine koju uglavnom čine pripadnici šijitskih milicija.

Džihadista je tek "60 do 70" i "okruženi su sa svih strana", rekao je u predgrađu Tikrita, blizu naselja Avaje.

Otkriveno tko je dječak ubojica u redovima IS-a

No zapovjednik protuterorističke postrojbe iračke vojske rekao je da su "borbe u gradu teške za svaku vojsku".

Prije nego su došle do Tikrita, prijestolnice pokrajine Salahedina, provladine snage su na svom putu "očistile" više naselja, a u srijedu su slomile obranu grada.

Zadnjih mjeseci je propalo više operacija za ponovno zauzimanje Tikrita. No ova je najvećih razmjera i u njoj sudjeluje oko 30.000 ljudi, uz pomoć iranskih zapovjednika kao savjetnika.

Oslobađanje Tikrita bi otvorilo put prema Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu i najvećem uporištu džihadista u zemlji.

Ova eksremistička sunitska skupina kontrolira i velik dio sirijskog teritorija, gdje su njezin uzlet i zločini uvelike zasjenili pobunu protiv režima Bashara al Assada.

Zrakoplovi međunarodne koalicije koju predvodi Washington svakodnevno izvode zračne udare na položaje IS-a u Siriji i u Iraku.

Od početka rata u Siriji 15. ožujka 2011., poginulo je više od 210.000 ljudi a 11,2 milijuna je raseljeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene