Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u ostavci Nikola Špirić izjavio je kako su tijela vlasti njegove zemlje odluku o načinu provedbe izbora za Sabor Republike Hrvatske na teritoriju BiH donijele sukladno zakonu.


Špirić je također istaknuo kako ne misli da je glasovanje građana BiH za vlasti druge države praksa koja je dobra za BiH.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" COVID odjel u sarajevskoj bolnici - 1 Susjedi drugi dan zaredom bilježe ogroman broj preminulih od korone, dva su grada glavna žarišta

Špirić je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je primio pismo
predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije, u kojemu se tvrdi kako je na nedopušten način povećan broj glasačkih mjesta na kojima će građani BiH s hrvatskim državljanstvom moći glasovati na predstojećim izborima za Sabor RH. 

>> Lagumdžija traži poništenje odluke o 124 biračka mjesta u BiH

>> 'Preispitati suglasnost za glasovanje državljana RH u BiH'

Lagumdžija je za navodno nezakonito trostruko povećanje broja biračkih mjesta, u odnosu na ranije izbore za predsjednika RH, optužio ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, a od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara je zatražio da Alkalajevu odluku ponište.

Premijer Špirić nije komentirao konkretne navode iz Lagumdžijina pisma kazavši tek kako je Vijeće ministara BiH svoje odluke o provedbi izbora za Sabor RH donijelo temeljem zakona.

Najavio je kako će se navodi iz Lagumdžijina pisma ispitati te će mu biti proslijeđen odgovor.

Špirić je, međutim, naznačio kako mu se ne sviđa praksa po kojoj građani BiH sudjeluju na izborima za tijela vlasti susjednih država.

'Bude li BiH poligon za izbore u Hrvatskoj i Srbiji, onda će biti malo Bosne i Hercegovine', kazao je Špirić.

Bosanskohercegovački premijer ranije je osudio i isticanje
predizbornih plakata s likom predsjednika HDZ Ive Sanadera na području BiH. Špirić je izjavio kako ga to neugodno podsjeća na politiku 'Hrvatska do Drine'.