Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Preispitati suglasnost za glasovanje državljana RH u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je da nisu ispoštovani rokovi i procedure za davanje suglasnosti za provedbu izbora za Hrvatski sabor na teritoriju BiH te je zatražilo od nadležnih tijela vlasti da preispitaju odluke koje su o tome već donesene.

Nakon redovite sjednice Predsjedništva BiH održane u Sarajevu objavljeno je kratko priopćenje u kojemu se navodi kako u slučaju priprema za opće izbore u Hrvatskoj 'nisu ispoštovani rokovi i procedure predviđene Zakonom o uvjetima pod kojima građani drugih država mogu glasovati na teritoriju BiH'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Špirić: Odluke o provedbi izbora u skladu su sa zakonom Slika nije dostupna Lagumdžija: 'Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora'

Ističe se da je Republika Hrvatska popis lokacija za koje traži odobrenje dostavila tek 26. listopada 2007.

'Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara i Ministarstva
vanjskih poslova BiH da preispitaju svoju odluku i suglasnost
Ministarstva vanjskih poslova kojom se odobrava glasovanje građana Republike Hrvatske na teritoriju BiH te da ih usklade sa zakonom i ispoštuju prdviđene procedure', stoji u odluci bosanskohercegovačkog državnog vrha dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Ova odluka slijedila je nakon tvrdnji iz oporbene Socijaldemokratske partije BiH da je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj svojevoljno i bez zakonskog uporišta potpisao suglasnost da se glasovanje za Hrvatski sabor na teritoriju BiH osim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH može obaviti i na dodatne 124 lokacije. 

>> Lagumdžija traži poništenje odluke o 124 biračka mjesta u BiH 

>> Špirić: Odluke o provedbi izbora u skladu su sa zakonom

U SDP BiH su izračunali kako je to gotovo četiri puta više glasačkih mjesta nego što ih je u BiH bilo kada se glasovalo na prošlim izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Smatraju da je to nedopustivo jer se broj biračkih mjesta utvrđuje između dviju država temeljem reciprociteta.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić potvrdio je da je tijekom dana primio pismo predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije u kojemu se iznesene optužbe na račun ministra Alkalaja.

Špirić je izjavio da se problem istražuje istaknuvši kako nitko nema pravo odluke Vijeća ministara 'tumačiti ili provoditi mimo zakona'.

Povećanje broja biračkih mjesta u BiH tražile su stranke koje
sudjeluju na izborima za Sabor RH s obrazloženjem da je to potrebno da bi se izbjegle gužve kakve su vladale proteklih godina i glasovanje omogućilo što većem broju Hrvata koji žive u BiH.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota izjavio je da je nastojanje SDP-a BiH da ograniči broj biračkih mjesta za hrvatske državljane zapravo pokušaj pomaganja SDP-u Hrvatske s obzirom na to da ta stranka nije istaknula kandidate za XI. izbornu jedinicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene