Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatična akcija tek počela

Kako spasiti 12-ero djece i njihova trenera iz potopljene špilje? "Ovo će im biti najveći problem..."

Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Vijest o pronalasku mlade nogometne ekipe u tajlandskoj špilji brzo je obišla svijet. Nakon početnog slavlja, sada treba osmisliti kako ih izvući.

Špilja Tham Luang popularna je turistička atrakcija u planini na sjeveru Tajlanda. Ovaj špiljski kompleks dug je 10-ak kilometara, a u svijetu je poznat po uskim prolazima i krivudavim tunelima. Upravo je to najveći problem za spašavanje 12-orice dječaka i njihova trenera - dio tih tunela i prolaza je potopljen.

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Spašavanje iz špilje PET GODINA KASNIJE Dječak koji je preživio tajlandsko spašavanje iz špilje preminuo u Velikoj Britaniji

Prošli vikend, kada je počela potraga za mladim nogometašima, spasilačke ekipe su pronašle njihove bicikle kod ulaza u špilju. Nešto dalje pronađene su njihove torbe i cipele. Dalje se nije moglo zbog poplavljenih dvorana pa su u pomoć stigli ronioci. Nakon 10 dana potrage, oni su se uspjeli probiti do dječaka.

Dječaci i trener sklonili su se u dvoranu koja je od ulaza udaljena oko četiri kilometra. Procjenjuje se da su na dubini od oko jednog kilometra. Od izlaza ih dijeli potopljeni prolaz, dubok i do pet metara. Po najnovijim informacijama, nijedan od 12-orice dječaka ne zna plivati, što otežava njihovo spašavanje. Najizglednije je njihovo izvlačenje kroz potopljene prolaze, što je iznimno riskantno.

Druga je opcija čekanje da se voda povuče. Kako je sezona monsuna na Tajlandu tek počela, razina vode sljedećih tjedana samo će rasti pa bi dječaci u špilji mogli provesti i četiri mjeseca. Kod zarobljenih dječaka i njihova trenera, osim speleoronilaca, sada su stigli liječnici i jedna medicinska sestra. Dali su im lakoprobavljivu visokoenergetsku hranu prepunu vitamina i minerala jer su u špilji već 10 dana. A vremena za predah nema.

Euforiju i olakšanje zbog pronalaska 12-orice dječaka, članova nogometne momčadi i njihova trenera duboko u utrobi tajlandske špilje sada su zamijenile nove brige. Jer dalek je put do spasa. Za izvlačenje dječaka i njihova trenera nekoliko je mogućnosti. Prvo je da ronioci koji su ih pronašli jednoga po jednoga vrate sa sobom kroz potopljene tunele, odnosno sifone.

"Postoje posebno adaptirana nosila za to, ronilačke boce, i 'full face' maska, koja pokrije cijelo lice. Takva osoba se nalazi u nosilima i ronioci asistiraju te nosila provuku kroz vodu, kroz sifon i izvuku na drugu stranu", kaže Dinko Novosel, član GSS-a i predsjednik ECRA-e.

Nije to nemoguće, ali nosi veliki rizik. I za same ronioce, a kamoli za djecu. Naime, djeca su neplivači, a čak je i vrhunskim speleoronilačkim profesionalcima koji su ih pronašli trebalo nekoliko sati da se probiju kroz uske prolaze ispunjene blatnom vodom koja smanjuje vidljivost.

Druga mogućnost koja je zasad sigurnija jest pričekati nekoliko mjeseci da se voda sama povuče iz špilje. Za to vrijeme spasioci bi im dostavljali hranu i vodu. Telefonska linija sa zarobljenim dječacima već je uspostavljena, a dva liječnika tajlandske mornarice već su se javila da cijelo vrijeme ostanu kod njih. "Najveći će im problem biti kako to psihički izdržati", kaže Novosel.

Pozitivno je što se radi o špiljama u tropima, gdje je temperatura puno veća nego kod nas. Dolje je, rekli bismo, toplo, 20 do 25 stupnjeva. Probleme bi mogla donijeti sezona monsuna. Cijelo vrijeme traje i ispumpavanje vode iz špilje, no to do sada nije pomoglo. Bušenje rupe kako bi se dječacima stvorio novi izlaz nije izvedivo zbog nepristupačnog terena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene