Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvučeno osam dječaKA

Akcija spašavanja dječaka za danas završena: U špilji ostalo četvero dječaka i njihov trener

Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP)
Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
U ponedjeljak ujutro nastavila se akcija spašavanja dječaka zarobljenih u špilji na Tajlandu. Spasioci su iz špilje danas izvukli četvero dječaka tako da ih se u špilji sada nalati četvero te njihov trener.

Spasioci su danas izvukli četvero dječaka iz špilje na Tajlandu u ponedjeljak ujutro, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Dječaci spašeni iz špilje (Foto: AFP) S osmijehom na licu Topla dobrodošlica: Dječaci spašeni iz špilje vratili se u školske klupe Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Nije to samo sreća... Povijesna akcija na Tajlandu: Ronilac koji je spašavao dječake otkrio zanimljiv detalj pomoću kojeg su ih pronašli

Reuters je ubrzo nakon spašavanja petog dječaka, objavio kako su prema zasad službeno nepotvrđenim informacijama iz špilje izvučena još trojica dječaka. Ukupno je tako jučer i danas iz špilje izvučeno osmero dječaka, a u njoj se nalaze još četvorica te njihov trener.

"Spasioci su viđeni kako na nosilima nose osobu u vozilo hitne pomoći", prenosi Reuters riječi svjedoka.

"Hitna pomoć napustila je prostor poplavljene špilje na sjeveru Tajlanda gdje je nogometni tim zarobljen dva tjedna, samo nekoliko sati nakon što je pokrenuta druga faza spašavanja. Hitna pomoću odvezla se prema helikopteru koji je zatim poletio, uz bodrenje ljudi na tlu", izvijestio je AP.

Nastavljena akcija spašavanja

Ronioci na Tajlandu ponovno su krenuli u visokorizičnu akciju spašavanja preostalih osam dječaka i njihova nogometnog trenera iz poplavljenog špiljskog sustava.

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak rečeno je kako su ronioci krenuli izvući druge dječake.

"Čimbenici su jednako dobri kao jučer. Spasilački je tim isti, s nekoliko izmjena", rekao je Narongsak Osatanakorn, šef zapovjednog centra koji koordinira operaciju. Dodao je kako razina vode nije zabrinjavajuća i da jučerašnja kiša nije utjecala na razinu vode u špilji.

Dužnosnici su na konferenciji rekli i da će prvi biti spašeni jači i zdraviji dječaci. Na konferenciji za medije najavljeno je i da se očekuje kako će prvi dječak iz špilje izaći u ranim poslijepodnevnim satima. 

Prva faza misije prošla "glatko"

Podsjetimo, u nedjelju su četiri dječaka izvedena na sigurno, no misija je zaustavljena preko noći kako bi se zamijenili spremnici zraka.

Spasitelji su sada odlučili nastaviti opasnu operaciju zbog straha od podizanja razine vode. Grupa je u špilji zarobljena od 23. lipnja. Najmanje sedam vozila krenulo je u ponedjeljak prema ulazu u špilju.

Spasioci su iskoristili nedjeljni predah od kiše kako bi krenuli u akciju spašavanja ranije od planiranog, a prva faza misije prošla je "glatko". Spašeni su dječaci, prema riječima tajlandskih vlasti, dobrog zdravlja.

Roditelji još nisu vidjeli spašenu djecu

Vlasti još nisu potvrdile identitet spašenih dječaka. Neki roditelji za Reuters su izjavili kako im nije rečeno tko je spašen, kao i da ne smiju posjetiti bolnicu.

Somboon Sompiangjai (38), otac jednog od zarobljenih dječaka, rekao je da je roditeljima uoči jučerašnje operacije spašavanja rečeno da će prvo izvlačiti "najjaču djecu".

Na konferenciji za medije u ponedjeljak ujutro poručeno je kako se razmišlja o tome da se dopusti roditeljima da vide dječake kroz staklena vrata. Naime, ne smije biti nikakvog fizičkog kontakta dok ne budu gotovo svi rezultati krvnih testova.

"Četiri dječaka u bolnici dobro su i već su jutros tražili rižu s bosiljkom", rečeno je na presici.

Dva problema - voda i vrijeme

Zbog jakih padalina tijekom noći i prognoze za iduće dane ronioci će morati brzo raditi kako bi oslobodili zarobljene dječake.

"Imamo dvije prepreke: vodu i vrijeme", rekao je guverner pokrajine Chiang Rai u nedjelju, nakon što je počela padati kiša. Dodao je kako se s ove dvije prepreke bore od prvog dana i da će moraju učiniti sve što mogu iako se, kaže, teško boriti s prirodom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene