Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na Tajlandu

Zatočeni u pećini: Dječaci bi mogli mjesecima ostati zarobljeni, najbrži način spašavanja ujedno je i najopasniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svih 12 mladih nogometaša, u dobi od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener pronađeni su živi nakon što su nestali prije devet dana u pećini Tham Luang na sjeveru Tajlanda, gdje su bili na ekskurziji.

Najbitnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Nije to samo sreća... Povijesna akcija na Tajlandu: Ronilac koji je spašavao dječake otkrio zanimljiv detalj pomoću kojeg su ih pronašli Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP) Svi su dobro Objavljena prva snimka dječaka nakon spašavanja iz špilje: Iz bolničkih kreveta razdragano mahali i zahvaljivali

- nakon 9 dana pronađeno je 12 dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener, svi su živi i stabilnog zdravstvenog stanja

- spašavanje bi moglo trajati i do četiri mjeseca, najbrži je način spašavanja ronjenje, ali ujedno je i najopasniji

- pokušali su probušiti rupu do njih, ali su gotovo odustali od te opcije jer je, kažu, to je traženje igle u plastu sijena jer se nalaze u jako malom prostoru

- trenutačno je prioritet opskrbiti ih hranom i pićem jer mališani devet dana nisu ništa jeli

 

Prema sadašnjim procjenama, trebalo bi čekati dva do četiri mjeseca do spuštanja razine vode, pa se traže alternativna rješenja. No mnogo je faktora koje spasioci moraju uzeti u obzir.

Najbrža je, ali i najopasnija metoda spašavanja ronjenje, rekao je Anmar Mirza, nacionalni koordinator Komisije za spašavanje iz špilja, a prenosi Guardian. 

Tajlandski mornarički ronioci, tri vrhunska britanska špiljska ronioca i američki vojni djelatnici sudjelovali su u operaciji spašavanja. Uz njih je sudjelovalo više od tisuću ljudi, uključujući ekipe iz Kine, Mianmara, Laosa i Australije.

Ovim vrhunskim profesionalcima trebalo je nekoliko sati da bi došli od ulaza do njih, jedva su se probijali kroz uske prolaze. A ovi dečki ne znaju ni plivati, a kamoli roniti.

''To će nam biti zadnja opcija“, rekao je Edd Sorenson, regionalni koordinator na Floridi za Međunarodnu organizaciju za spašavanje iz podvodnih špilja. „Dječaci ne poznaju teren, nulta je vidljivost opasna i za profesionalce, tako da bi mogli početi paničariti i tako ozlijediti sebe, a i spasioce“ rekao je.

Kao druga opcija spominje se bušenje.

Već se pokušalo probušiti stijene kako bi se smanjila razina vode, ali tvrde da su stijene otežavale postupak. Spominjalo se i bušenje stijena da se tako dođe do dječaka, ali ni ta se opcija ne čini izglednom.

Naime, čak i kada bi započeli proces bušenja, morale bi se izgraditi nove ceste poviše špilja kako bi se iznimno teška oprema za bušenje imala gdje postaviti.

Ali prije svega trebalo bi provesti detaljno ispitivanje špilja, rekao je Mirza. ''Možda zvuči jednostavno, ali trebamo znati gdje ćemo bušiti, inače je to kao da tražimo iglu u plastu sijena“, rekao je. ''Jedino što sa sigurnošću mogu reći jest da se grupa dječaka nalazi oko dva kilometra unutar špilje i otprilike 800 metara ispod površine, na relativno malom prostoru, tako da bi doista bilo jako, jako teško pogoditi točnu lokaciju.“

Trenutačno je prioritet opskrba hranom i pićem, rekao je guverner Narongsak Osottanakorn. Nastavit ćemo s ispuštanjem vode, a usporedo ćemo dolje poslati liječnike kako bismo provjerili njihovo zdravstveno stanje.

Svi su zabrinuti za njihovo zdravlje, no nakon devet dana bez hrane treba biti posebno pažljiv s unosom hrane, poručuju stručnjaci.

''Na mjestu na kojem se nalaze sigurni su od poplave. Sada je prioritet njihovo zdravlje“, rekao je Mirza. S njim se slaže i Sorenson, koji napominje da njihovo zdravstveno stanje „značajno smanjuje mogućnosti za spašavanje“. Dječaci su dobro, njihovo zdravstveno stanje nije kritično, i to je najbitnije, rekao je guverner Osottanakorn.

Opskrba je trenutno iznimno bitan faktor i ona kupuje vrijeme dok spasioci ne smisle najbolje rješenje.

No ima i onih koji su uvjereni da bi za dječake bilo najbolje da ostanu gdje jesu dok se voda ne povuče.

Peter Wolf, izvršni direktor Udruge ronioca u špiljama iz Australije, jedan je od njih. Smatra da je to najbolje rješenje, ali uz uvjet da im se osigura kisik, jer on je, smatra Wolf, najveći problem u ovom trenutku.

Operacija spašavanja mogla bi potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a potencijalno i do dva ili tri mjeseca. Na to pitanje nitko u ovom trenutku ne može dati konkretan odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene