Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolsko pravosuđe će ispitati moguću povezanost ETA-e i FARC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsko pravosuđe će provesti istragu o navodnoj povezanosti baskijske separatističke organizacije ETA i kolumbijskog FARC-a, nakon nedavnog otkrića računalnih podataka bivšeg drugog čovjeka kolumbijske gerile Raula Reyesa, prema pravosudnom izvoru.

Tužiteljstvo španjolskog visokog kaznenog suda će "poslati u Kolumbiju istražnu komisiju koja će zatražiti predaju svih informacija koje bi ta zemlja mogla posjedovati o povezanosti FARC-a i baskijske organizacije ETA-e", rekao je taj izvor.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Španjolsko pravosuđe će ujedno zatražiti od španjolske policije da provede istragu o vezama između dviju organizacija.

Nekoliko dokumenata u datotekama računala Raula Reyesa govori o postojanju veze između tih dviju organizacija.

Ta se informacija, prema kolumbijskoj vladi, temelji na prijepisci tijekom pet godina koja je otkrivena u računalima zaplijenjenim u logoru FARC-a u Ekvadoru, nakon akcije kolumbijske vojske u ožujku u kojoj je ubijen Reyes.

ETA koja je, kao i FARC, na popisu terorističkih organizacija Europske unije (EU) smatra se odgovornom za 823 mrtva u 40 godina borbe za neovisnost Baskije.

ETA je u prošlosti održavala veze s nekoliko socijalističkih vlada, poput Alžira, južnoameričkim gerilama i IRA-om za što nikad nije pronađen siguran dokaz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene