Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alergijska reakcija

Akupunktura živim pčelama: 55-godišnjakinja pala u komu i umrla

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Jedna je žena u Španjolskoj umrla nakon što je bila podvrgnuta rutinskoj terapiji "pčelinje akupunkture". Dobila je od alergijsku reakciju i pala u komu.

Ovaj postupak alternativne medicine je upravo ono što govori i sam naziv - umjesto igle u tijelo se, na određenim točkama, injektira pčelinji otrov. U nekim slučajevima za ubrizgavanje otrova koriste se i žive pčele koje ugrizgavanju pčelinji otrov direktno u osobu.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga

Slučaj u Španjolskoj uključivao je žive pčele, objavljeno je u španjolskom medicinskom časopisu Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology.

55-godišnja pacijentica već je bila podvrgnuta api-akupunkturi i to svaka četiri tjedna tijekom posljednje dvije godine. Liječila je krutost mišića i stres, navodi se u časopisu. 

Žena nije imala povijest drugih bolesti, poput astme ili bolesti srca, i nije bila alergična na ubode insekata ili pčela. U dvije je godine, prema izvještajima, izdržala sve seanse akupunkture pčelama i to "s dobrom tolerancijom", objavljeno je u časopisu. Sve do posljednje seanse kada je odjednom imala nuspojavu na ubod.

"Počela je jako teško disati i gotovo odmah nakon uboda iznenada je izgubila svijest", navodi se u izvješću. "Pozvana je Hitna pomoć, trebalo im je 30-ak minuta da stignu".

Žena je prevezena u bolnicu, ali je umrla nekoliko tjedana kasnije. Naime, tijekom alergijske reakcije krvni joj se tlak spustio se do točke koja uzrokuje permanentnu komu što pak dovodi do višestrukog zatajenja organa, navodi se u studiji.

U izvješću se točno ne navodi gdje u Španjolskoj se to točno dogodilo.

"Prema našem saznanju, ovo je prvi prijavljeni slučaj smrti nakon apiterapije pčelinjim otrovom zbog komplikacija kod pacijenta koji je ranije bio tolerantan", napisali su koautori izvješća Paula Vazquez-Revuelta i Ricardo Madrigal-Burgaleta iz Sveučilišne bolnice Ramon y Cajal u Španjolskoj.

Apiterapija je vrsta alternativne medicine koja koristi supstance od pčela (uključujući med, pelud, matičnu mliječ, pčelinji otrov i pčelinji vosak) za liječenje različitih stanja - od boli do artritisa. Akupunktura sa živim pčelama je postupak koji spada u apiterapiju, a u mnogim zemljama, posebice u Kini, radi se već više stoljeća.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene