Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofija te premijer Jose Luis Zapatero danas su, na četvrtu godišnjicu bombaških atentata na madridske željeznice, predvodili komemoracije za 192 žrtve islamističkog terorizma, javljaju španjolski mediji.


Središnji događaj održan je kod spomenika žrtvama na željezničkoj postaji Atocha u središtu Madrida, gdje je drugu godinu zaredom kraljevski par položio vijenac pred spomenik otkriven prije godinu dana.

Vezani članci Sanacija klizišta samo što nije krenula - 4 Put na posao i u školu u oba smjera cestom širokom dva metra? I to je moguće: "U 21. stoljeću ovakvi problemi, ljuti smo“ Slika nije dostupna KGB traži atentatora 'neslavenskog izgleda'

Komemoracija je trajala jedva desetak minuta i nije održan nikakav govor, a nakon minute šutnje izvedeno je glazbeno djelo Da pacem domine estonskog skladatelja Arva Parta, nadahnuto atentatima, pišu u online izdanju dnevnici El Mundo i El Pais.

Među prisutnima bio je i Mariano Rajoy, predsjednik oporbene Narodne stranke, koja je u nedjelju izgubila parlamentarne izbore, što je bio prvi njegov susret s pobjednikom Zapaterom.

U napadima na madridske željeznice ubijene su 192 osobe, a više od 1800 bilo je ranjenih. Vjeruje se da su atentati utjecali na rezultat parlamentarnih izbora održanih tri dana poslije na kojima su Zapaterovi socijalisti smijenili konzervativce nakon osam godina vlasti.

I ovogodišnji izbori održani su u sjeni jednoga ubojstva, gradskog vijećnika iz redova socijalista kojega je u pokrajini Baskiji smaknula baskijska separatistička skupina ETA, no ubojstvo nije utjecalo na izbore koji su opet donijeli pobjedu socijalista, iako ih oporba optužuje da su previše popustljivi prema ETA-i.