Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska obilježila 4. godišnjicu madridskih napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofija te premijer Jose Luis Zapatero danas su, na četvrtu godišnjicu bombaških atentata na madridske željeznice, predvodili komemoracije za 192 žrtve islamističkog terorizma, javljaju španjolski mediji.

Središnji događaj održan je kod spomenika žrtvama na željezničkoj postaji Atocha u središtu Madrida, gdje je drugu godinu zaredom kraljevski par položio vijenac pred spomenik otkriven prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod" Ilustracija 900 milijuna eura Butković o velikim ulagnjima u željeznice: "Trebali bi obnoviti oko 500 kilometara pruga i 30-ak kolodvora i stajališta"

Komemoracija je trajala jedva desetak minuta i nije održan nikakav govor, a nakon minute šutnje izvedeno je glazbeno djelo Da pacem domine estonskog skladatelja Arva Parta, nadahnuto atentatima, pišu u online izdanju dnevnici El Mundo i El Pais.

Među prisutnima bio je i Mariano Rajoy, predsjednik oporbene Narodne stranke, koja je u nedjelju izgubila parlamentarne izbore, što je bio prvi njegov susret s pobjednikom Zapaterom.

U napadima na madridske željeznice ubijene su 192 osobe, a više od 1800 bilo je ranjenih. Vjeruje se da su atentati utjecali na rezultat parlamentarnih izbora održanih tri dana poslije na kojima su Zapaterovi socijalisti smijenili konzervativce nakon osam godina vlasti.

I ovogodišnji izbori održani su u sjeni jednoga ubojstva, gradskog vijećnika iz redova socijalista kojega je u pokrajini Baskiji smaknula baskijska separatistička skupina ETA, no ubojstvo nije utjecalo na izbore koji su opet donijeli pobjedu socijalista, iako ih oporba optužuje da su previše popustljivi prema ETA-i.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene