Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolsko pravosuđe pokrenulo je opsežan projekt istraživanja politički motiviranih zločina počinjenih za Građanskog rata i diktature Francisca Franca.


Madridski istražni sudac Baltasar Garzon izdao je nalog za sastavljanje popisa žrtava Francova režima kao prvi korak s ciljem da se pokrene proces za te zločine, objavio je danas list El Mundo.

Vezani članci Ovčara Ratni zločin na Ovčari: U velikoj akciji policije privedeni i sudionici zloglasnog špalira? Granica, ilustracija Svi detalji o novom režimu na granicama i u javnom prijevozu: Otkriveno kad nove mjere stupaju na snagu

Sudac je zatražio od nadležnih vlasti da mu dostave podatke o desetcima tisuća ljudi pogubljenih i pokopanih u masovnim grobnicama za vrijeme građanskog rata (1936.-1939.) i Francova režima (1939.-1975.).

Garzon je nalog naslovio ministarstvima kulture, obrane i pravosuđa, gradskim vlastima Madrida, Seville, Cordobe i Granade te Katoličkoj crkvi, kojoj je naložio da policijskim istražiteljima stavi na raspolaganje dokumente iz arhiva oko 23.000 župa u Španjolskoj.

Francovi su pristaše za Građanskog rata i u prvim godinama diktature, procjenjuju povjesničari, pobili više od 100.000 političkih protivnika.

Inicijativa suca Garzona izazvala je različite reakcije. Državno odvjetništvo protivi joj se, pozivajući se na Zakon o amnestiji iz 1977. za sve politički motivirane zločine počinjene za Francove diktature.