Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska istražuje zločine Francova režima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsko pravosuđe pokrenulo je opsežan projekt istraživanja politički motiviranih zločina počinjenih za Građanskog rata i diktature Francisca Franca.

Madridski istražni sudac Baltasar Garzon izdao je nalog za sastavljanje popisa žrtava Francova režima kao prvi korak s ciljem da se pokrene proces za te zločine, objavio je danas list El Mundo.

Pročitajte i ovo Privođenje Tina Šunjerge (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/) nezamislivi pokolji Najveći zločini koji su šokirali Hrvatsku: Najgrozomornija ubojstva lede krv u žilama Slika nije dostupna Popularan među aktivistima Garzon suspendiran zbog pokretanja istrage o Francovim zločinima

Sudac je zatražio od nadležnih vlasti da mu dostave podatke o desetcima tisuća ljudi pogubljenih i pokopanih u masovnim grobnicama za vrijeme građanskog rata (1936.-1939.) i Francova režima (1939.-1975.).

Garzon je nalog naslovio ministarstvima kulture, obrane i pravosuđa, gradskim vlastima Madrida, Seville, Cordobe i Granade te Katoličkoj crkvi, kojoj je naložio da policijskim istražiteljima stavi na raspolaganje dokumente iz arhiva oko 23.000 župa u Španjolskoj.

Francovi su pristaše za Građanskog rata i u prvim godinama diktature, procjenjuju povjesničari, pobili više od 100.000 političkih protivnika.

Inicijativa suca Garzona izazvala je različite reakcije. Državno odvjetništvo protivi joj se, pozivajući se na Zakon o amnestiji iz 1977. za sve politički motivirane zločine počinjene za Francove diktature.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene