Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni izvještaj

'Žive kao konji u štali, do 2022. 4.000 će ih umrijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna konfederacija sindikata prozvala je i FIFA-u koja je 'dio nereda, sviđalo im se to ili ne'. Iz FIFA-e su poručili da je odgovornost prvu na državi, a onda i na tvrtkama koje zapošljavaju radnike.

Nakon posjeta radničkim kampovima u blizini katarskog glavnog grada Dohe, Međunarodna konfederacija sindikata objavila je zapanjujući izvještaj o kršenju radnčkihih i ljudskih prava u zemlji koja je izabrana za domaćina Svjetskog nogomentnog prvenstva 2022. godine, piše Huffington post. 

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija Uhićeni su Stravični detalji s horor-imanja: Mlatili su ih traktorskim remenom, izgladnjivali, ucjenjivali

Oslanjajući se na podatke iz indijskih i nepalskih veleposlanstava, konfederacija procjenjuje da bi 4000 radnika moglo umrijeti i prije početka prvenstva.

Sindikati poručuju da je Katar zemlja s 'fasadnom vlasti', kao i da siromašni radnici iz inozemstva žive u siromašnim uvjetima, na nevjerojatnim vrućinama po šest dana u tjednu. Dosad je, tvrde, umro nezapamćeni broj tih radnika migranata.

'Odrasli ljudi kažu da ih tretiraju kao životinje, žive poput konja u štali. Jedan mali broj katarskih moćnika odlučio je graditi zamke modernog gospodarstva na leđima radnika koje izrabljuju', objasnili su iz sindikata.

'FIFA je dio nereda'

Ovo izvješće uslijedilo je nakon poziva Amnesty Internationala FIFA-i da riješi problem očitog kršenja ljudskih prava oko izgradnje objekata za prevenstvo. Predstavnik Amnesty Internationala rekao je da je FIFA dio tog nereda sviđalo im se to ili ne.

U rujnu prošle godine britanski Guardian objavio je izvještaj o smrti desetak nepalskih građevinskih radnika. Najmanje 44 radnika su umrla, a pola ih je stradalo od srčanog udara u razdoblju od 4. lipnja do 8. kolovoza prošle goodine. Istraga je pokazala da za mnoge radnike migrante iz južne Azije nije osigurano dovoljno hrane i vode.

FIFA: Dio odgovornosti je na nama, ali...

Predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter u petak je rekao da organizacija snosi dio odgovornosti zbog bijednih uvjeta rada, ali da ne mogu utjecati na prava radnika.

'Mi inzistiramo na tome da odgovornost leži najprije na državi Katar, a onda i na tvrtkama koje zapošljavaju radnike', rekao je Blatter i doao da se nada da će FIFA pomoći u rješavanju problema kroz nogomet.

U izvješću sindikata detaljno su opisani uvjeti u kojima radnici migranti žive. Tako im se za kupanje i kuhanje isporučuje slana voda, a poslodavci ih prije odlaska na odmor mogu prisiliti da ostave 275 dolara pologa. Više od 2000 indonezijskih djevojaka svake godine napušta Katar zbog zlostavljanja.

Konfederacija sindikata pozvala je Katar i FIFA-u da ukinu kafala sistem, oblik sponzorstva koji veže radnika migranta za poslodavca. Naime, uobičajeno je da šefovi radnicima oduzimaju putovnice ili im odbijaju izdati osobne iskaznice kako bi ih zadržali u zatočeništvu. Katar pozivaju i da uspostavi zakone koji bi radnicima garantirali plaću i pravo kolektivnog pregovaranja.

'FIFA može napraviti razliku na način da ukine kafala sustav i da postavi poštivanje međunarodnih prava kao uvjet Katru da bude domaćin prvenstva 2022. godine', napisao je Sharan Burrow, glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene