Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preko 21 tisuću zaposlenih

Snowdenovi dokumenti: Objavljen iscrpan proračun za američku špijunažu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CIA, moćna američka obavještajna agencija zatražila je za 2013. godinu proračun od 14,7 milijarda dolara, a broj njezinih zaposlenika premašuje 21 tisuću, objavio je Washington Post u četvrtak na temelju dokumenta koji je pribavio Edward Snowden.

Prvi put su objavljene potankosti o proračunu 16 američkih obavještajnih agencija, takozvani crni proračun Sjedinjenih Američkih Država, što omogućuje da se shvati kako su raspoređena sredstva unutar goleme obavještajne zajednice.

Vlada svake godine objavljuje tek ukupan iznos proračuna. U 2012. godini je bio 55 milijarda dolara. Za 2013. proračunsku godinu vlada je tražila od Kongresa 52,6 milijarda, a za 2014. 48,2 milijarde.

Tome se pridodaju vojnoobavještajni programi Pentagona (23 milijarde u 2013. i 14 milijarda zatraženih za 2014. godine).

Ukupno je 107 035 zaposlenih u jednoj od tih američkih agencija među kojima gotovo 35 tisuća radi na šifriranim poslovima, uključujući i Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA), zaduženu za praćenje komunikacija u svijetu i za elektronički nadzor.

Nakon CIA-e (14,7 milijarda dolara), najveći proračun imaju NSA (10,8 milijarda) i Nacionalni ured za izviđanje (NRO, 10,3 milijarde). NRO je zadužen za američke špijunske satelite.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

>> UN će tražiti objašnjenja SAD-a o špijuniranju

U jednom poglavlju dokumenta navodi se da SAD 'neprestano' nadzire Sjevernu Koreju pomoću fotografskih snimki, uzimanja uzoraka zraka i snimanja infracrvenim kamerama kako bi otkrio nuklearnu aktivnost komunističkog režima.

Iz dokumenta proizlazi da je nakon napada 11. rujna 2001. ukupni proračun namijenjen obavještajnim službama udvostručen i procjenjuje se na više od 500 milijarda dolara od 2001.

'Današnji svijet je nestabilniji nego ikad u zadnjih 50 godina', rekao je za Washington Post James Clapper, direktor za nacionalno obavještavanje. 'Čak i uz povećanje troškova za obavještajnu zajednicu, SAD troši manje od 1 posto BDP-a za obavještavanje'.

Edward Snowden je trenutačno u Rusiji gdje je dobio privremeni azil. Dokumentima kojih se domogao dok je radio za NSA kao računalni administrator, pomalo su se koristili The Guardian i Washington Post nakon prvih otkrića u lipnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene