Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden ostao je u tranzitnom odjelu moskovske zračne luke jer mu službena Havana zbog američkog pritiska nije dopustila da doputuje na Kubu, objavio je u ponedjeljak ruski dnevnik Kommersant.


Edward Snowden, kojega SAD traži zbog špijunaže, planirao je poletjeti za Havanu s moskovskog aerodroma Šeremetjevo dan nakon što je 23. lipnja doputovao u Moskvu iz Hong Konga.

Po Kommersantu, koji citira 'obavještajne izvore', nekadašnji konzultant američke obavještajne službe nikada nije odletio za Havanu jer su kubanske vlasti, pod pritiskom SAD-a, izvijestile Moskvu da letu Aeroflota neće dopustiti slijetanje ako prevozi Snowdena.

Izvor je istaknuo da je Kubu, kao i druge zemlje, Washington upozorio na 'nemile posljedice' ako pomognu Snowdenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Washington Post: 'NSA je kršila ovlasti tisućama puta godišnje!' Slika nije dostupna Oliver Stone: Snowden je heroj, otkrio je velikog brata kakvog ni Orwell ne bi zamislio

>> Novi skandal na pomolu: NSA neovlašteno uzimala podatke Ujedinjenim narodima

Prema izvoru unutar ruske administracije, koji također citiraju novine, američki bjegunac odlučio je prije dolaska u Moskvu sam kontaktirati ruske predstavnike u konzulatu u Hong Kongu kako bi im objasnio da želi otputovati u neku zemlju Latinske Amerike, preko Moskve i Kube.

Taj je izvor istaknuo da je Snowden, nekadašnji konzultant američke obavještajne službe koji je medijima otkrio globalne razmjere američke elektronske špijunaže, ostao dva dana u ruskom konzulatu u Hong Kongu. Po tom izvoru Snowden je čak proslavio 30. rođendan u ruskom konzulatu u Hong Kongu.

Pošto je proveo gotovo šest tjedana u tranzitnom odjelu Šeremetjeva, Snowden je prihvatio azil u Rusiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook