Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka agencija za sigurnost NSA neovlašteno je ušla u interni sustav videokonferencije Ujedinjenih naroda, piše njemački tjednik Der Spiegel, pozivajući se na tajne dokumente agencije.


To nadziranje komunikacija rezultiralo je 'neobičnim porastom količine podataka poteklih iz telekonferencija i omogućilo je dešifriranje tih podataka', piše u dokumentu NSA-e, kako prenosi tjednik.

Agencija koja je već mjesecima u središtu pozornosti pošto je Edward Snowden javnosti predočio dokumente koji govore o razmjerima američkog sustava praćenja komunikacija, upala je u UN-ov sustav u ljeto 2012.godine, navodi Spiegel. U tri tjedna broj komunikacija koje su njezine službe dešifrirale popeo se s 12 na 458.

Tjednik se poziva i na interno izvješće po kojemu je NSA zatekla kinesku tajnu službu dok je špijunirala komunikacije UN-a 2011.

Spiegel također piše da je NSA nadzirao predstavništvo Europske uniju pošto se ono preselilo u novi prostor u New Yorku u rujnu 2012. i posjedovao je nacrte njegovih ureda.

Vezani članci Informer: Uvođenje Eura - 2 U završnoj smo fazi: Stručnjak otkriva kad bi Hrvatska mogla kunu zamijeniti eurom, kao i kakvu bi prednost mogli ostvariti građani Europski klimatski zakon temelj je Europskog zelenog plana Održan tajanstveni sastanak 27 EU ministara: Glavna tema sigurnosna i obrambena politika

>> Ljubomorni zaposlenici NSA špijunirali svoje partnere!

U napisima koje su već objavljivali njemački tjednik i britanski dnevnik The Guardian oslanjajući se na Snowdenove dokumente, potanko je opisano kako je NSA nadzirala urede EU-a u Bruxellesu, diplomatski ured EU-a u Washingtonu i izaslanstvo EU-a u UN-u u New Yorku.

Nakon Snowdenovih otkrića Obamina administracija već tjednima pokušava opravdati programe kojima je NSA nadzirala komunikacije.

Informacije o programu pod nazivom PRISM koji omogućuje nadziranje elektroničke pošte, telefonskih razgovora i internetskog pretraživanja, potaknule su veliku zabrinutost u Europi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook