Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7,9 stupnjeva

SNAŽAN POTRES KOD PAPUE NOVE GVINEJE Objavljena i opasnost od tsunamija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres velike jakosti zabilježen je kod obala Papue Nove Gvineje.

 Američki geološki zavod objavio je kako je kod Papue Nove Gvineje zabilježen jak potres, magnitude 7,9 stupnjeva. Epicentar potresa bio je 60 kilometara istočno od Tarona na Papui Novoj Gvineji te na dubini od 103,2 kilometra. Prvotna ocjena jačine potresa iznosila je 8 stupnjeva po Richteru, ali je ubrzo smanjena za 0,1 stupanj.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Nedugo nakon prvog uslijedilo je i nekoliko manjih potresa, jačine između 4,5 i 6,3 stupnja.

Kako piše AFP, objavljeno je i upozorenje za tsunami. Još se procjenjuje koliki je stupanj opasnosti. "Mogući su opasni tsunamiji na tom području" , objavio je Pacifički centar za upozorenja na tsunamije u poruci nakon potresa. Istaknuli su kako bi u iduća tri sata nakon potresa opasni valovi mogli pogoditi obalna područja Papue Nove Gvineje, Solomonskih otoka, Indonezije, Naurua i drugih otoka.

Po zadnjim informacijama, u okolici Papue Nove Gvineje očekuju se valovi visine jedan do tri metra. 

Potres ove snage može izazvati jak tsunami, koji bi ostavio posljedice u cijeloj regiji. Podsjetimo, 26. prosinca 2004. godine u Indijskom oceanu dogodio se tsunami i jedna od najsmrtonosnijih prirodnih katastrofa u povijesti. Uslijedio je nakon potresa magnitude 9,1, a posljedice su bile zastrašujuće.

Na nekim dijelovima razorni valovi bili su visoki i preko 30 metara. Više od 230 tisuća ljudi poginulo je u 14 zemalja, a milijuni su ostali bez krova nad glavom i sredstava za život.

Područje na kojem se danas dogodio potres dio je pacifičkog Vatrenog prstena, koji okružuje Tihi ocean. Naziv je to za područje koje ima najveću seizmičku aktivnost na svijetu: ondje se nalazi čak 75 % svih aktivnih i neaktivnih vulkana planeta i dogodi se čak 90 % svih potresa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene